Следвайте ни

Заради ученици с цигари на тротоара: Съседи искат патрулка край пушкома на Лиляната

Ръководството на гимназията е с вързани ръце за нарушения извън двора на училището 

viber icon

Да се сложи край на практиката ученици от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ да пушат на тротоара срещу школото, настоява жена, която живее в района. В писмо до ръководството на училището, Регионалната здравна инспекция и Регионалното управление на образованието Теодора Тодорова пита как се прилага разписаният правилник на училището, има ли санкционирани за пушене до училище и какви мерки се предприемат, за да се сложи край на това.

Домът на жената е непосредствено срещу СУ „Св. Патриарх Евтимий“. „Ежедневно под прозорците ми пушат десетки ученици на въпросното училище. В топлите дни е невъзможно да си отворим прозорците от талазите тютюнев дим“, пише тя и изразява възмущение от бездействието по този въпрос.

След като се запознала с правилника на сайта на учебното заведение, според който подлежат на санкции нарушители на забраната да се пуши в района на школото, пловдивчанката настоява за отговор колко са наказаните тийнейджъри. „Обръщам се към всички отговорни за здравето и поведението на децата ни институции и

призовавам да си свършите служебните задължения! 

Какъв е смисълът от "здравни беседи", "мерки срещу коронавирус", "дистанция", "дезинфекция" и прочие, при положение че всяко междучасие цялата улица „Иван Вазов“ е блокирана от пушещи ученици!”, пише жената в сигнала. И добавя, че децата всъщност са потърпевши, а виновните са органите, които не упражняват контрол.

Освен създадения регламент в училище, всяка година пускам допълнителна заповед, която забранява пушенето в района на училището, коментира директорката на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ Валентина Стоенчева. Тя обясни, че ситуацията е овладяна в прилежащия район - двора и тротоара от страната на учебното заведение. За да се следи постоянно дали се пуши там, дори било монтирано видеонаблюдение. Директорката увери, че има наказани ученици -със забележки и предупреждения, както предвиждат правилниците.

За тийнейджърите обаче не е проблем да излязат от зоната на контрол

и да пушат само на стъпки отвъд нея. „В същото време ние не можем да я разширяваме безкрайно, защото нямаме и толкова ресурс да проследяваме какво става в толкова голям периметър“, обясни директорката. 

Стоенчева потвърди, че оплакването е получено и в училището, а тя самата е съгласна със забележката на жената от отсрещните сгради. Въпросът бил обсъден и в Регионалното управление на образованието. Едно от решенията, до които се стигнало, е да се търси съдействието на полицията - патрулка да минава периодично през района. „Полицаите имат и допълнителни правомощия, а нашите компетенции са само в сферата на възпитателните мерки. Постоянно се говори по темата,  но често това не помага, особено ако не сътрудничи родителят. В много случаи става въпрос именно за домашно възпитание и липса на ангажираност от страна на семейството“, обясни Стоенчева.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ben

ben

28.10.2020 | 15:49

Миналия петък получих $ 28755, защото съм без работа, искам да запазя проучването си, затова работих усилено миналата седмица и спечелих $ 19500. Предоставям на моите приятели и приятели да свършат тази работа. изучете този уебсайт, за да вземете допълнителни факти ===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 1
Лена

Лена

28.10.2020 | 14:16

Същия проблем го има и за работещите в съда. Цели тумби се събират под прозорците, където се работи и заседава и освен дим, има и невъобразим шум от викове и крясъци.

Отговори
0 0
BAM

BAM

28.10.2020 | 13:05

И какво точно ще им кажат полицаите?

Отговори
0 0
Ученик

Ученик

28.10.2020 | 09:36

Ние едно време пушихме отзад, че комшиите там са по-разбрани

Отговори
3 0
пловдивчанин

пловдивчанин

28.10.2020 | 08:54

В Гимназията по сценични кадри има ред.ай близо до у,чилището пушат учителите.След това под първите балкони пушат последен курс ученици и отличниците, най далеч от уилището имат право да пушат зайците -осмокласници.Елате на ПДПетков 12 и гш сншмойте

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?