Следвайте ни

Започва приемът на седмокласници с хронични заболявания

viber icon

От петък започва приемът на документи за канидатстване след 7. клас на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности и от домове за деца, лишени от родителска грижа. Това ще става по график до 21 май  в кабинета по ритмика на Специално училище за ученици с увреден слух “Проф. д-р Ст. Белинов”.

7 май е определен за ученици от Центъра за специална образователна подкрепа, а 10 май - за  възпитаници на СУ за УУС „проф. Д-р Ст. Белинов“. В останалите работни дни комисията ще приема документи от 9 до 16,30 часа, като само на 21 май ще работи до обяд.

Учениците с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания се насочват по документи за профили, специалности от професии, които не са противопоказни за здравословното им състояние. То се извършва по два списъка със заболявания, утвърдени от министъра на здравеопазването. Професиите, специалностите и училищата, в които ще се осъществява прием, са качени на сайта на Регионално управление на образованието, раздел „Прием“.

Кандидатите подават следните документи: попълнено и подписано заявление с подредени желания и протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи за заболяването, или решение на районна експертна лекарска консултативна комисия/ТЕЛК/НЕЛК.

Информация за срочните оценки на учениците от първия учебен срок се осигурява служебно от директора на съответното училище по искане на комисията. Информация за насочването ще бъде изготвена до 14 юни. Срокът за записване е 3 юли.

Учениците, които покриват образователните изисквания, се явяват на национално външно оценяване по общия ред заедно с останалите седмокласници. Те обаче разполагат с повече време за работа, а при нужда им се предоставят и специални материали, например на Брайл.

Децата със специални образователни потребности, които не постигат държавните стандарти, кандидатстват не по общия ред, а с препоръка от специалисти.

Комисията има право да насочи до 4 ученици в паралелка, от които учениците със специални образователни потребности не може да са повече от 3.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?