Следвайте ни

Започва подаването на документи за първи клас в Пловдив

viber icon

От днес стартира подаването на документи за първи клас в пловдивските общински училища. За разлика от предишните кампании, декларираните обстоятелства ще се проверяват при подаването на заявлението, а не чак при записването.

Кандидатстването става по електронен път чрез платформата за централизиран прием, като срокът е 1 юни. Родителите, които нямат интернет или се затрудняват, трябва да го на правят в училището по първо желание до 29 май. Първото класиране засега е насрочено за 3 юни.

152 паралелки за първокласници са предвидени в пловдивските училища, което е с 14 повече спрямо реализираните миналата есен.

Според системата на ГРАО през следващата учебна година на училище трябва да тръгнат 3852 първолачета. Това е с 68 по-малко от набора на 7-годишните през предходната. Възможно е обаче да се стигне до по-голям брой първокласници  след завръщането на много семейства от чужбина заради пандемията от коронавирус.

Имаме възможност да ги поемем, уверяват от общинския отдел „Образование“, където са заложили достатъчен резерв от свободни места. Миналата година реализираните паралелки са били 138 с 3061 първолаци в тях. Сегашните 14 повече ще дадат и възможност за избор на родителите.

Последните кампании показват, че вече има преориентиране на семействата и не се получава толкова голямо струпване на желаещи в определени учебни заведения със слава на топ училища. Поради това, а и заради по-малкия набор деца, миналата година нямаше напрежение. При одобрения вече план-прием от общинския отдел „Образование“ очакват спокойна кампания и сега.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?