49

Започна се! Пловдивско училище премина изцяло онлайн

Пловдивско училище премина изцяло онлайн за всички класове от 1. до 12. заради тревожно покачване на броя заболели ученици и учители. С предписание на Регионалната здравна инспекция днес и утре в СУ „Св. Паисий Хилендарски“ учебните часове се провеждат само от разстояние в електронна среда, като са намалени на 20 минути за начален етап, на 30 в прогимназиален и на 35 в гимназиален.

Директорката Ирена Душкова не пожела да коментира стиуацията.

Към момента няма друго пловдивско училище, за което да са предприети такива мерки, каза зам.-шефът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. Не са постъпили и други искания за превключване.

По данни на Регионалното управление на образованието няма промяна по отношение на мерките в учебните заведения в цялата Пловдивска област. Както „Марица“ писа, от понеделник до края на тази седмица в 6 общини онлайн учат класовете от 5. до 12., с изключение на 7., 10. и 12. На училище присъствено там са учениците от 1. до 4. клас. Тази организация важи за всички училища в общините Пловдив, Карлово, Сопот, Куклен, Раковски и „Родопи“. Ротация на същия принцип бе въведена и в още 9 отделни учебни заведения заради епидемичната ситуация там: училищата в Маноле и Бенковски в община „Марица“, ОУ „Петър Бонев“ в Перущица, първомайските ОУ „Георги Караславов“ и ПГСС „Васил Левски“, учебните заведения в Караджово и Поповица в община Садово, а в Стамболийски – ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Христо Смирненски“ в Йоаким Груево.

От понеделник започва извънредната ваканция между първия и втория учебен срок, като учениците трябва да се върнат в клас на 7 февруари. Според ситуацията към онзи момент ще се преценява как да стане това.

По данни на МОН от преминаването към ротация двойно са намалели положителните тестове за ковид при изследването в училище ппез тази седмица. В същото време има ръст на позитивните проби сред учениците от начален етап, които останаха в класните стаи.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването към днешна дата диагностицираните с COVID-19 учители в страната са 3,77%. Най-много са в област Стара Загора - 4,93%, а най-малко в Разград - 1,24%. 

Заразените с коронавирус непедагогически специалисти са 2,4% средно за страната. Най-много са отсъстващите по тези причини в Благоевград - 3,83%, а най-малко - в Кърджали - 0,47%. 

Болните ученици са средно 1,27%. Най-голям е техният дял в София град - 1,99%, а най-малък - в Кърджали - 0,3%.  

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ситуацията е нормална за училище пълно с чалгарчета

ситуацията е нормална за училище пълно с чалгарчета

27.01.2022 | 15:46

а и район централен не е ли пълен с ЧЕРВЕНИ

Отговори
1 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?