Следвайте ни

Заплатата според дипломата за висше - ето кои печелят най-много

viber icon

Най-много у нас печелят IT специалистите, и то ако са с диплома от Софийския университет.

Националната рейтингова система подрежда компютърните спецове най-високо в скалата по показател средномесечен облагаем доход – с 2777 лв. На второ място са завършилите математика – с 2673 лв., следвани  от висшистите с диплома по компютърна техника – 2224 лв., добив на полезни изкопаеми – 2145 лв., металургия – 2093 лв. 

За някои специалности, сред които икономика, информационни технологии и компютърни науки, от голямо значение  е в кой университет е завършена тя. В зависимост от това хора с еднакъв ценз, но с диплома от различни вузове, са с разлики в пъти между доходите и заетостта. 

Националната рейтингова система, данните от която за 2020 г. бяха оповестени днес, класира вузовете, отчитайки 100 индикатора, които измерват различни аспекти. Сред тях са учебният процес, учебната среда, социално-битовите и административните услуги, научната работа, престижът, реализацията на пазара на труда, доходите и регионалната значимост.

От началото към днешното десето издание се отличават 4 трайни тенденции, обясни Георги Стойчев от екипа,  редил класациите.

Първата е свързана с това какво се учи повече и какво – от по-малко студенти.

В момента повече младежи следват за лекари, учители, в сферата на сигурността, за инженери и в някои изкуства. В сравнение с преди 5-7 г. намалява драстично числеността на бъдещите юристи, икономисти, политолози и специалисти по администрация и управление.

В ситуацията на пандемия важен детайл е, че в последните 7 г., въпреки общото намаляване на студентите с 18%,  тези в направление „Медицина“ са се увеличили двойно, а от 2013 г. насам – със 108%. Тогава са били 6000, сега в медицинските университети се обучават 12 500 младежи.

От една страна това се дължи на повече чужденци, ръстът при които е с 56 на сто, но има и 14% повишаване на броя на нашите младежи.

Същите процеси вървят и в специалностите стоматология, фармация и в направление „Здравни грижи“. Спрямо 2103 г. броят на студентите, които учат за медсестри и акушерки, е нарастнал с 37%, но въпреки това има дефицит на такива кадри.

Ръст бележи и образованието в областта на педагогиката – с 42 на сто спрямо 2013 г. Така тя излиза на второ място като най-популярна и желана специалност след икономиката, като измества „Администрация и управление“.

В същото време при общо намаляване на студентите с 20% по демографски причини, с 40-50% по-малко младежи вече учат най-масовите доскоро специалности – икономика и администрация. Колкото повече се свиват бройките в тези направления, толкова повече расте реализацията на завършилите.

 В същото време на пазара на образованието остават вузовете, които дават по-качествено образование в тези сфери. Ако в университетите от ТОП 3 в тези направления преди са учели 29% от младежите, сега този дял достига 42 на сто.

Втората трайна тенденция е  подобряването на реализацията на висшистите в българската икономика. През 2015 г. в нея са се вливали 47%, сега са 51 на сто. Също така повече от завършилите работят на позиция, изискваща висше образование.

Осигурителният им доход се е покачил от 2013 г. с 58%, а облагаемият – с 50 на сто, като най-бързо растат доходите в металургията, математиката, компютърните науки и добива на полезни изкопаеми.

Третата обнадеждаваща тенденция е повишеният брой научни публикации в международни списания, който според различни бази данни се е покачил от 50% до двойно. С най-голям индекс на цитируемост е СУ, следван от МУ-София, Пловдив и Варна.

Четвъртият извод, който се забелязва при сравнение между данните от последните години, е удвояването на чуждите студенти у нас. Били са 4 на сто, а сега 8% - приблизително, колкото в Швеция, Финландия, Словакия, Португалия. За сравнение,  под 4 на сто са чуждестранните студенти в Гърция и Полша, около 6% в САЩ, в Германия и Великобритания обаче достигат съответно 15 и 18%.

Най-много чужденци у нас идват да учат медицина, стоматология и ветеринарна медицина.

В същото време намалява броят на абитуриентите, които  заминават да следват в чужбина. Преди 5 г. висше образование зад граници са предпочитали 7% от завършващите средно образование, сега делът им е 5 на сто.

 Най-много първи места в Националната рейтингова система има Софийският университет – той е лидер в 21 направления от общо 30, в които обучава. ТУ води в 6 от 11-те, по които предлага специалности, а МУ-София  – в 4 от 5. Следва Химикотехнологичният университет – с 3. След тях с по 2 са Американският, Аграрният в Пловдив и Тракийският.

Свърши горивото на масовизацията във висшето образование,

обобщи транйните политики в последните години министърът на образованието Красимир Вълчев. И добави, че освен вече предприетите реформи, са нужни още. Една от тях е свързаност и  сътруднничество между висшите училища, вместо конкуренция. Трябва също да залагат на по-комплексни програми, които да се надграждат със специфични магистратури.

„Българските университети разбраха, че свършиха годините на бързото трупане на приходи и сега е важно качеството. Имаше времена, когато бяха тръгнали да консумират репутацията си. Ако сега искат знак за качество, трябва да карат студентите да учат цяла година, всяка седмица с проекти, а не от изпит на изпит – каза Вълчев и отбеляза, че на този фон академиите по изкуствата са задържали  в най-голяма степен нивото. – Следващите месеци и години им предстоят разговори как да карат студентите да учат именно по този начин. Не да ги е страх, че при два проекта на семестър те ще избягат. Ако това се случи, университетите няма да изгубят финансирането за тях“.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

dass

dass

13.11.2020 | 08:37

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 0
MARIA RAND;LE

MARIA RAND;LE

13.11.2020 | 02:22

Здравейте, решете финансовия си проблем в рамките на 24 часа. Имате ли нужда от спешен заем, за да отговорите на вашите финансови нужди? Ние предлагаме заеми от 2 000,00 до 100 000 000,00 EUR, ние сме надеждни, мощни, бързи и динамични, без кредитен контрол и предлагаме 100% гаранция за чуждестранни заеми по време на трансферния период. Също така издадохме заеми във всички валути с 3% лихва върху всички заеми и без авансови плащания. Посетете нашия официален уебсайт: supremeloanproviders.org Номер на WhatsApp: +16572073091 Моля, свържете се с нас, ако се интересувате: [email protected]

Отговори
0 0
Tra-la-la

Tra-la-la

12.11.2020 | 21:26

Тези каки, които духат най-добре. ТЕ са най-добре платени.

Отговори
1 1
Нямам ко

Нямам ко

12.11.2020 | 19:21

Никва диплома нямам а тия с дипломите имат да бягат срещу мен и немой ме стигнат . Учението било прозорец към света ахахах да бе да терминал 1 е прозореца еййй зубъри скучни

Отговори
4 1
мафията

мафията

12.11.2020 | 17:40

Не вярвайте на тази измислена класация! Всеки си пише, за каквото са му платили! Най-платената и рентабилна професия у нас е политик! Дори наркотрафикантите не печелят колкото политиците! А колко други "законни" привилегии са си присвоили!

Отговори
13 2
Виж ти

Виж ти

12.11.2020 | 17:53

Как ги разбираш тези работи !!! Такъв умник като теб къде ли е учил ?!!?

Отговори
4 4
Калимира

Калимира

12.11.2020 | 18:24

Много ясно че така ще пишат!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?