Следвайте ни

Запечатаха кабинета на Джаникян в ДГ „Мир”

Болно ми е за градината, възразил съм срещу разкриването на зам.-шефско място там, казва районният кмет Димитър Колев

viber icon

Кабинетът на директорката на ДГ „Мир” Светлана Джаникян е бил запечатан тази сутрин. Както „Марица” съобщи, тя бе уволнена със заповед на кмета след три месеца конфликти в детската градина и от днес не е на работа. Към запечатването е пристъпено по указание от Общината, за да се яви бившата вече директорка и да предаде лично документацията - за да не се стига до казуса с предшественичката й, от чийто период на управление липсват книжа и информация.

Надявам се бързо да бъде назначен временно изпълняващ длъжността и да се обяви конкурс за нов титуляр, не искам аз да определям политиката на детската градина, каза пред „Марица” зам.-директорката Веселина Балджиева. Тя бе назначена от Джаникян след конкурс, който директорката обяви, макар да няма практика за такъв щат в детските градини.

Утре предстои общо събрание на колектива, което е било планирано още преди развръзката с уволнението. „Ще разговарям с екипа за нагласите. С родители още не съм се видяла. Надявам се да се успокоят всички”, каза зам.-шефката.

Както „Марица” писа, тя е бившият главен специалист на отдел „Образование” в район „Западен”. 

Заедно с още една служителка трябваше да бъдат пенсионирани от 1 януари тази година и тя изпреварващо подаде молба за напускане, обясни райкметът Димитър Колев. Не знаел, че ще се явява на конкурс в ДГ „Мир” и останал неприятно изненадан, когато научил, че го е спечелила. 

„Възразил съм срещу разкриване на зам.-шефско място в ДГ „Мир”, в 8 детски градини в района никъде няма такава позиция. Районните кметове обаче нямаме правомощия в това отношение – нито назначаваме, нито уволняваме”, каза Колев. Когато повдигнал въпроса, от голямата община му отговорили, че назначаване на зам.-директор не е незаконно и е допустимо според нормативната база, която позволява шефът да си сформира екип. Затова Колев настоява за закриването му по-скоро като нецелесъобразно.

Той се опасява, че вече има съпротива и срещу Балджиева – именно заради разкриването на допълнителния щат и назначаването точно на нея на длъжността. Протестиращите майки и бащи  повдигнаха и този въпрос на срещата си с кмета Здравко Димитров, на която се оплакаха от авторитарното управление на Джаникян.

„Тази градина аз съм я строил в по-предния мандат. Тя е еталон и ми е много болно да виждам какво се случва там”, каза още Димитър Колев. Той изрази надежда страстите да се успокоят и да не се стигне до нов конфликт – този път заради създадените вече настроения срещу зам.-директорката.

В гилдията се говори, че напускането на Балджиева е било в резултат по-скоро на противоречия  в районното кметство.

„Марица” потърси за коментар уволнената Светлана Джаникян, но към момента тя не отговаря на мобилния си телефон и не е ясно дали ще оспорва заповедта. Буквално до преди няколко дни от Общината, която е извършвала проверката, твърдяха, че няма сериозни основания за освобождаване от длъжността и вероятното наказание ще бъде забележка, както предвижда Кодексът на труда при липса на предишни провинения.

„Удовлетворени сме от развръзката. Радваме се, че местната управа откликна на проблемите, които поставихме. Сега се надяваме Общината бързо да обяви конкурс за нов директор”, каза Борислава Колева – една от протестиращите майки, които входираха последните жалби срещу Джаникян след завръщането й на работа на 6 януари след двумесечен болничен.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?