Следвайте ни

Занималните в Пловдив отварят с намалени групи

Вдигат таксите, местата почти свършиха

viber icon

Частните занимални отварят от 1 юни, но според заповедта на здравния министър трябва да работят с 30% от капацитета си, като на всяко дете в помещенията се падат поне 4 кв. м. площ.

В бранша в Пловдив светкавично направиха разчет как ще се работи в тази ситуация. Допълнителните разходи за дезинфектанти принудиха някои собственици да вдигнат месечната такса със сума от порядъка на 20 лева. Почти навсякъде вече са готови списъците на хлапетата, които тръгват идната седмица, и има списъци с чакащи родители.

Отваряме с 2 групи по 8 деца, при положение, че предишни години сме имали по 45, каза Диана Драгушева от частна занималня „Ян Бибиян”. От една страна сега трябва да се съобрази с условията, при които е позволено да възобнови работа, от друга – и да иска, не може да се върне към пълния капацитет заради освобождаването на трима учители по време на кризата. Сега Драгушева ще се опита да си ги върне, започнала е и разговорите с родители кои хлапета ще посещават занятията от понеделник.

Първата седмица ще е на напасване към новите правила. Предстои да се уточни дали работи ресторантът, където преди са се хранели хлапетата. Ако не се е върнал към нормален ритъм, ще трябва за начало да си носят сандвичи от къщи.

Драгушева ще опита да изнесе в задния двор обичайните занимания за поддържане на знанията в понеделник, вторник и сряда. Тепърва ще оглежда дали и как работят музеи, театри и възможно ли е да се правят частни прожекции, каквито е организирала за групи от 20 деца минали години в „Лъки синема”.

Първите 16 места ще заемат деца, които са посещавали редовно занималнята и родителите им  отдавна загряват телефоните да питат кога пак ще отвори. Но ще се реагира гъвкаво – щом някой замине на село, на негово място ще влиза друг.

Отваряме, но сметката излиза трудно при 30% капацитет, каза и Дора Микова от частна занималня „Талант”. Първите изчисления за допълнителния разход за дезинфектанти я е принудил да повиши таксата с 20 лева, за да покрие месечните разходи. Това лято ще са по-скромни и възнагражденията на учителите, които предишни години заработвали добре в занималнята.

Микова вече е записала 30 деца и не може да поеме повече. До момента върнала поне 15 желаещи, а телефонът не спира да звъни. Капацитетът на помещенията е 75 деца, но никога не е прехвърляна численост от 50-60, за да не се влошават условията.

Сега, при новите изисквания, 10 деца не могат да са в едно помещение, ще трябва да се делят на подгрупи. Това се налага и заради различната ситуация, в която идват хлапетата – с доста пропуски от дистанционното обучение в 1. и 2. клас. „Ще минаваме материала наново. Дистанционното обучение в тези класове не даде резултат, но никой не смее да го каже. Ще наваксваме през лятото дефицитите, за да не се трупат нови догодина”, казва Микова.

Засега не планира извеждане на децата на турове из града и културни развлечения.

Разходът на семейство за частна занималня под тепетата тръгва от около 300 лева. Цената се качва още, ако детето се храни там. И започва да клони към 500, ако посещава допълнителни занимания.

Отсрочка в училищата – заради матурите

От 1 юни вече е разрешено и на училищата да провеждат присъствени занимални и летни форми на занимания по интереси. Възможността, залегнала в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за облекчаване на мерките в извънредното положение, е добре дошла за родителите, които са с изчерпани отпуски или от дистанционна работа сега минават към нормален режим.

На повечето места обаче ще има отсрочка на старта, защото на 1 и 3 юни училищните сгради са блокирани от държавните зрелостни изпити.
Вероятно ще стартираме от 4 юни, каза директорката на СУ „Св. св. Кирил и Методий” Таня Николова. Там всяка година през юни учебното заведение осигурява занималня за своите ученици от начален курс, като миналото лято я посещаваха около 80 деца.

Сега групите ще са по-малки. Преди да паднат забраните за събиране в училище, школото  провело анкета сред семействата, но с питане дали биха желали дистанционна занималня в дигитална среда по два часа на ден. Вторият въпрос в допитването било дали предпочитат да е през юни или през септември – за опресняване на знанията преди старта на новата учебна година, а и понеже в първия месец от ваканцията доста хлапета поемат на село при баба и дядо.

Сега спешно ще се направи втора анкета – за желаещите да посещават присъствена занималня от идната седмица, а електронният формат отпада. Децата ще са в училище от 9 до 14 часа, като ще са ангажирани с лек преговор и забавления.

Родителите още се страхуват

 Три групи с първолаци и една – с четвъртокласници, вече са формирани  в СУ „Св. Седмочисленици”. „Очаквахме по-голям интерес към занималнята, но може би родителите не искаха да рискуват с изчакване да последния момент и организираха по друг начин ваканцията, а може би имат опасения да пуснат децата заради неотшумялата напълно зараза”, каза директорката Денка Генчева.

Двете групи с първолачета са с по 5 деца, а в третата има 6.  Те ще имат образователни занимания, комбинирани с четене, оцветяване и работа по малки проекти. В програмата по традиция се залагат и игри с физическа активност, в които също присъства образователен елемент. Децата например скачат по очертани на двора фигури, описвайки с телата си различни действия. Останалите трябва да следят от коя на коя цифра скача връстникът им и да събират или изваждат.

Групата на четвъртокласниците е сформирана само за лятна занималня по английски. До края на седмицата ще са готови графиците и програмите, които предстои да изработят преподавателите.

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?