Следвайте ни

Заместници поемат онлайн часовете на заразените учители от Скутаре

Преподавателите са осигурени от банката с кадри на Регионалното управление на образованието

viber icon

На мястото на седмината болни от коронавирус преподаватели от училището в Скутаре влизат техни колеги от банката с кадри на Регионалното управление на образованието. Заместниците не са от селото, но това не е пречка, тъй като преподават от разстояние в електронна среда и това може да се случи от всяка точка.

Както „Марица“ писа, в ОУ „Св. Климент Охридски“ до момента положителен тест са дали 11 от 15 педагози и  служител от непедагогическия персонал, наброяващ общо 4-ма човека. Това наложи карантиниране на  една паралелка с 16 първолачета, един четвърти клас с 12 деца и един втори – с 16. Цялото училище, в което има 108 ученици, е в режим на обучение от разстояние в електронна среда. Сред заразените е и директорът Петър Славков, който продължава да работи дистанционно.

60% от децата в училището имат устройства, за да участват в учебния процес онлайн. За останалите е направена организация да им се носят материали на хартия до дома. Адресите на хлапетата, голяма част от които са от малцинствата, обикаля социален работник, който помага на екипа педагози в критичната ситуация. В селото върви мълвата, че заразата е донесена от семейство, което се е върнало от Англия.

Експертите по предмети в Регионалното управление на образованието са консултирали всички учители, които в момента водят часове – и титулярите, които са под карантина, и заместниците на болните от коронавирус. Даден им е достъп до платформите и до електронни ресурси. По данни на РУО към момента няма необхванати в учебния процес деца.

Междувременно започнаха да изтичат карантините на първите паралелки, които преминаха към обучение от разстояние в електронна среда в Пловдив заради заболял ученик и учител. Вече са на училище третокалсниците от СУ „Св. Паисий Хилендарски“, които бяха карантинирани първи под тепетата на 16 септември. Момчето с положителен тест е излекувано и след отрицателни проби и документ, че е здраво, се е върнало заедно със съучениците си в клас.

Утре предстои да се завърне и паралелката осмокласници, която пък бе поставена под карантина и премина към обучение от разстояние в електронна среда заради болна преподавателка. Учителката все още се възстановява и остава у дома, но никое от децата не е развило симптоми и за тях учебният процес ще продължи присъствено.

Не сме имали трудности при обучението от разстояние в електронна среда, има натрупан опит от втория срок на миналата учебна година, когато бяха затворени всички училища, каза директорката Ирена Душкова.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?