4232

Зам.-ректор оглавява Аграрния университет

Надпревара между двама настоящи зам.-ректори на Аграрния университет ще определи днес кой ще управлява висшето учебно заведение през следващите 4 години. 167 делегати на Общото събрание имат право да дадат своя вот - за досегашния зам.-ректор по учебната дейност доц. д-р Боряна Иванова или за проф. д-р Владислав Попов, който до момента бе зам.-ректор по научната и проектната дейност.

След своите два мандата начело на университета проф. Христина Янчева няма право да се кандидатира.

И двамата кандидати имат обща цел - Аграрният университет да затвърди своите позиции като лидер в сектора, като същевременно продължи да се развива и модернизира. Искат осъвременяване на учебните програми и ориентиране към пазара на труда, дигитализация, модернизиране на базата, още по-задълбочено партньорство с бизнеса, привличане на още чуждестранни студенти, съвместни програми с други висши учебни заведения, развитие на научната работа - за решаване на конкретни проблеми в сектора. Готови са да се вслушват в гласа на студентите - с регулярни срещи и участие на техни представители в управлението.

Пътя за постигането на тези цели и още идеи за развитието на университета всеки от кандидатите е очертал в своята предизборна концепция, достъпна на сайта на АУ.

 

Доц. д-р Боряна Иванова: Специалности в дистанционна форма и докторантско училище

„Позитивност, прозрачност и предвидимост!“ Това е кредото на управленската програма на доц. д-р Боряна Иванова.

Тя има професионална квалификация по бизнес и финанси от The College of North West London, магистърска степен по аграрна икономика и докторска по икономика на управление на отраслите от УНСС. През 2001 г. постъпва като асистент в АУ. Има над 40 научни публикации. Интересите й са в областта на развитието на селските райони, групите производители, био- и кръгова икономика, хранителна и енергийна сигурност. Специализирала е в Германия, Франция, Румъния, Русия. През 2002 г.  става научен секретар на катедра „Икономика“, от 2011 до 2015 г. ръководи Учебно-информационния център. Два мандата бе зам.-ректор по учебната дейност. Говори руски и английски, владее стенография. Свири на класическа китара.

Като основна цел доц. д-р Боряна Иванова посочва прозрачна, предвидима и подкрепяща среда за работа и обучение, която стимулира и ангажира академичната общност за личностно развитие и професионално израстване. Планира разширяване на партньорствата с училища, привличане на етнически българи и студенти от Балканите, Африка, Азия, Северна и Южна Америка.

Заедно с прецизирането на учебните планове и програми те трябва да бъдат синхронизирани със Закона за физическото възпитание и спорта, както и с изискванията на бизнеса, а негови представители да преподават.

Планира дигитално, дистанционно и смесено обучение с цел по-голяма атрактивност на учебните материали, разширяване на практическата подготовка, стимулиране на студентите да учат чужд език. Вижда нужда от повече инициативи за кариерно ориентиране, актуализиране и разширяване на курсовете в Центъра за продължаващо обучение, някои от които да са web базирани. Ще работи за акредитиране на специалности в дистанционна форма.

В научната дейност предлага приоритетни направления и обвързване с бизнеса, като с предимство се финансират изследвания на преподаватели без научна степен. Планира докторантско училище, система за използване на Учебно-опитната база и активизиране на работата за възстановяване на Ботаническата градина. Ще постави начало на ежегодна университетска научна конференция.

Повече специалности на чужд език, повече мобилности, повече млади учени в екипите по проекти също са в плановете на кандидат-ректора. Обещава звено за подкрепа при работа по проекти.

Планира срещи по курсове и специалности, изработване на дигитална карта и информационни табла в студентския кампус. Ще възобнови постъпките за придобиване на общежитията и столовата, които са на „Студентски столове и общежития“.

Финансовата политика ще е ориентирана от пестене към инвестиране в хора и инфраструктура, нов метод за разпределяне на постъпленията по факултети според научноизследователската дейност, обновяване на базата,  допълнително финансово стимулиране.

Иска зелена трансформация - АУ да стане ресурсно ефективен и неутрален по отношение на климата.

 

Проф. д-р Владислав Попов: Стартъп компании с бизнеса, кампус за млади предприемачи

Програмата на проф. д-р Владислав Попов стъпва на три стълба - стабилност, развитие и европейска интеграция.

Той е учил в Тимирязевската селскостопанска академия в Москва, има бакалавърска и магистърска степен от ВСИ със специализация по агроекология. Магистър е и от АУ във Вагенинген, Холандия, доктор от Университета на Западен Сидни, Австралия. От 2009 г. е доцент по екология и опазване на екосистемите, от 2014-а - професор. Проф. д-р Владислав Попов е международно признат учен, експерт и съветник в областта на растителната защита, агроекологията, биологичното производство, биоикономиката. Има над 110 научни труда. Член е на постоянната комисия за научни изследвания към ЕК - SCAR, УС на Европейския форум на храните към Европейския парламент (2020-2023), зам.-председател на европейската научна структура Life Wаtch ERIC. Ръководи и участва в проекти на Европейската фондация за обучение ETF и FAO, експерт-оценител на изследвания на ЕК.

Проф. д-р Владислав Попов се зарича в приемственост, но и планира нови бакалавърски, магистърски и докторски програми, както и създаване на дигитален университет и научни институти. Планира анализ на причините и мерки за намаляване на броя на отпадащи студенти, работа със средните училища, Ден на отворените врати два пъти в годината Пролетен и Есенен кариерен ден.

Актуализирането на учебните планове според него трябва да стане и чрез застъпване на интердисциплинарния подход, а за целта смята да създаде университетска комисия. Анотации на учебните планове ще бъдат помествани на сайта на АУ.

Предвижда регулярни срещи със студенти, докторатни и работодатели, дигитално оборудване, съвместни програми с други вузове, повече пари за научна и художественотворческа дейност, допълнителни годишни възнаграждения за изявени изследователи.

Проф. д-р Владислав Попов смята да постави началото на стартъп и спиноф компании между АУ и бизнеса, залага на трансфер на технологии.

Планира ново звено за управление на проекти и нов кампус за млади предприемачи с помощ от бизнес партньори.

По отношение на студентите е за индивидуален план за развитие и ефективно наставничество на всеки курс и специалност, ранно приобщаване към науката, материално подпомагане на нуждаещите се.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?