Следвайте ни

Зам.-министър разкри кога се връщат в училище 5.-12. клас

viber icon

След 18 януари ще се мисли за евентуално връщане в училище и на учениците от 5. до 12. клас, след като от днес вече са възстановени присъствените занятия за начален курс и хлапетата в детските градини. Решението ще се вземе въз основа на динамиката на епидемичната ситуация до тогава, уточни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова пред bTV. Вероятно ще се започне първоначално с връщане за определени дейности присъствено – изпити в самостоятелна форма или олимпиади, даде пример тя.

Според нея връщането на малките ученици в клас не представлява опасност за учителите. "Взети са стриктни мерки, осигурихме допълнителни средства за дезинфекция и пречистватели на въздуха. Риск има навсякъде, но в училище е контролиран“, заяви Михайлова. Тя добави, че министърът е имал среща с неформален консултативен съвет от експерти. Тяхната теза и последните научни публикации гласят, че учениците на възраст до 11 г.  не представляват риск за възрастните. Не се наблюдава разлика в заболеваемостта на хората, които живеят сами, и тези с деца до 11 г.

До момента в системата на образованието има 68 починали педагози. Таня Михайлова обаче призова да не се правят сравнения – от една страна, понеже за други професионални гилдии не се води такава статистика, освен за медиците, от друга - понеже всяка смърт е трагедия.

Зам.-министърът прикани и за заострено внимание какво се говори у дома пред децата. Обучението в електронна среда  и застояването  вкъщи пред екраните ги е направило по-тревожни и чувствителни. Има вече и сигнали от педагогически съветници, че ученици ги търсят притеснени, че може да заразят възрастните у дома. Не бива да прехвърляме бремето върху децата и да допускаме наслагване на вина у тях, категорична е Михайлова.

Тя очаква ръст на желаещите да се ваксинират педагози, които при допитването през декември бяха около 20%.  „Сега има повече информация. А и учителите са хора, които се доверяват на науката“, каза зам.-министърът. Вероятно поставянето на ваксините за учителското съсловие, което е във втората фаза на националния план, ще започне с по-възрастните.  Броят  на имунизираните и принципът тепърва ще се уточняват със здравните власти, като ще бъдат обсъдени и на Отраслов съвет с работодателите и синдикатите.

Днес се очаква актуалната ситуация да коментира и министърът на образованието Красимир Вълчев - след визитата му в столично основно училище, където ще разтоваря с педагозите.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?