Следвайте ни

Зам.-министър награди виртуално ученици от Хуманитарната

viber icon

Ученици от Хуманитарната гимназия имаха днес виртуално ръкостискане със зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова. Те се свързаха в конферентна връзка, за да получат наградите си като победители в Националния ученически конкурс „Места и памет – реални личности и истински истории”, посветен на български евреи-творци. 

ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” зае първо място  с изследователския проект  „Пловдив в мен”, посветен на  Исак Паси, който е възпитаник на гимназията.

„Защо Исак Паси? Защото е „хуманитарист от голям духовен ранг”  по думите на проф. Здравко Петров, а ние сме следовници на неговата Първа пловдивска мъжка гимназия „Александър І”  -  споделят учениците.

Мария Илиева и Габриела Бедросян  от 12. Е  клас с консултанти Дона Иванова  - библиотекар, и Ралица Димитрова – учител по история и цивилизация, изследваха „Пловдив като духовна форма на живот” в търсене на началото – детство и юношество.

Екипът работил  и събирал информация с помощта на Пловдивския държавен архив, отдел "Краезнание" на НБ „Иван Вазов”, за да си обяснят ренесансовата личност Исак Паси – преподавателя, доцента и професор по естетика, философия и културология – вдъхновение за хиляди млади хора, както и изследователя, проникновения тълкувател и издател на над 80 тома съчинения , водещи в световната хуманитаристика. В него учениците открили личността, която  интелектуално изравнява и  подарява на България свободен достъп до колосите на световната наука и култура.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдив

Пловдив

10.06.2021 | 05:45

Браво на младите хора.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?