Следвайте ни

Закриват 9 паралелки и половина след 7. клас, няма кандидати

viber icon

С решение на Регионалното управление на образованието се закриват 9 паралелки и половина с прием след 7. клас в гимназиите в Пловдивска област. Половинката е, понеже в дуална форма вече се допуска да съществуват и толкова малобройни класове, за да се запазят специалностите и да се подкрепя ученето чрез работа. 

Причината за закриването е, че и след трето класиране не са се записали достатъчно ученици.

Така няма да има обучение за десенатори на текстил в ПГ" Св. П. Евтимий"  в Асеновград.

В ПГ по жп транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово падат три половинки – по фризьорство и двете дуални „Машини и системи с ЦПУ“ и „Търговска експлоатация на жп транспорта“.

В ПГТСТ „Гоце Делчев“ в Пловдив няма да се реализират паралелката по сухо строителство и тази, която трябваше да готви кадри за ВиК мрежите, въпреки големия дефицит на кадри във фирмите.

Две паралелки отпадат и в ПГКИТ „Д-р Иван Богоров“ – „Оператор на облекло“ и „Конструиране, моделиране и технология на коженогалантерийни изделия“.

 В ПГ по машиносторене пада „Машини и съоръжения за заваряване”

Закрива се също паралелката „Осигуряване на продуктова информация“ в СУ  "Константин Величков"  под тепетата.  СУ „Св. Седмочисленици“ пък остава без  „Аниматор в туризма“.

В сайта на Регионалното управление на образованието вече са обявени и останалите незаети места след трите тур в приема на седмокласниците. За тях документи се подават направо в съответното училище - оригинал на свидетелство за основно образование и медицинско за професионалните паралелки. Сроковете и редът се определят от директора. 

По този начин имат право да кандидатстват  учениците, които не са приети, които са записани, но са изтеглили документите си, и които не са участвали в приема, но са завършили основно образование. Както “Марица“ писа, след трето класиране останаха неприети 130 седмокласници, от които 114 са от Пловдивска област. Може да има обаче и още, които са имали двойка за годината и не са се дипломирали, но после са взели поправката.

Учениците, които са се записали в закритите паралелки, ще бъдат насочени към други свободни места в гимназиите в същата или сходна сфера.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?