Следвайте ни

Задължително с маска в час, но при едно условие

viber icon

Носенето на маски в училищата може да стане задължително и в час, ако такова решение бъде взето от Педагогическия съвет на школото. Тази възможност се дава с писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев до началниците на регионалните управления, които на свой ред да информират директорите.

В документа се обяснява, че разработените насоки са дали възможност учебната година да стартира в контролирана среда, но с настъпването на есента и зимата ситуацията се влошава, като това се случва с различна скорост и степен  в различните области. 

В момента носенето на маски е задължително за всички училища в общите части, а в класните стаи е по желание. 

Занапред обаче се дава възможност на Педагогическите съвети да ги направят задължителни предвид конкретната обстановка.

Наложително ще е учениците от 11. и 12. клас да носят маски в часовете по профилирана подготовка, когато има смесване на различни класове. Предпазните средства трябва да станат задължителни и в кабинети,  физкултурен салон, лаборатории, работилници - отново ако има ученици от различни паралелки и се нарушава принципът на невзаимодействие. Същото ще важи и при явяване на олимпиади и състезания.

За учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително, когато са в близък контакт с учениците. При разстояние над  метър и половина между тях и децата е допустимо да са без маска.

Педагозите могат да продължат да използват и защитни шлемове, но само като допълнение към маските, се посочва в указанията.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Идиоти

Идиоти

11.11.2020 | 11:06

Как с маска във физкултурния салон?

Отговори
1 0
Не и не

Не и не

09.11.2020 | 21:53

Щом ще да е с условие нема да влезна в час Да ми пишат нейзвенено отсъствие

Отговори
4 1
Да и да

Да и да

09.11.2020 | 23:35

По неграмотните ти драсканици си личи, че не си влизал в час от години.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?