49

Зачислиха полицай на всяко училище в „Столипиново“

Районен инспектор, който да отговоря персонално за всяко от училищата в район „Източен“, е определило Шесто районно управление  на полицията в Пловдив. Униформените имат ангажимента да съдействат лично на екипите за обхват при установяването на местонахождението и обходите по адреси на отсъстващи деца. Мярката е въведена след скандалния случай в СУ „Найден Геров“, където са писани оценки на починала петокласничка, а проверки на  просветното министерство откриха и още много случаи на фиктивни ученици. Деца, които напускат или изобщо не посещават училищата, са традиционен проблем в "Столипиново" и другите ромски махали.

Още полезни практики, които могат да направят по-ефективна работата с деца от уязвими групи, търсеха заедно учебните заведения, социалните работници и полицията. Събра ги среща „Възможности и ограничения при обхвата и задържането на децата и учениците в задължителна училищна възраст“, инициирана от Регионалното управление на образованието. Участваха представители на 93 учебни заведения в Пловдивска област, Областната управа, полицията и социалните служби. 

"Казахме си премълчаното и назовахме честно проблемите", коментира началникът на РУО-Пловдив Иванка Киркова. По нейно предложение в следващите седмици ще се пробва нова практика  в Перущица и Карлово. Екипите по обхват на Професионалната гимназия по лозарство и винарство и ПГ „Братя Христо и Евлоги Георгиеви“ ще се срещнат с колегите си от екипите по обхват на основните училища, от които идват техните ученици. Целта е да се уеднаквят политики и изисквания относно посещаемост, дисциплина, владеене на български език. 

"В едно средно училище екипите проследяват децата от начален етап, но професионалните гимназии са в трудната позиция да поемат ученици, чиито казуси са им напълно непознати", обясни Киркова. Надеждата е по-добрият контакт с екипа от основното школо да помогне на гимназията в навлизането в проблема на всяко дете с отсъствия или нисък успех, за да се търсят начини за решаване.

Когато вникваме в проблема и подхождаме с душа,  ще дойде увереността, ще намерим съмишленици и ще постигнем резултат. Не очакваме той да е огромен. Поставяме си реалистични цели  и търсим напредък с малки стъпки,

обърнала се към директорите Киркова.

Председателят на център „Амалипе“, който работи с мрежа от 300 училища с деца от уязвими групи в цялата страна, Деян Колев участвал онлайн в срещата от Велико Търново с преглед на детайли от нормативната база и на програми, по които училищата могат да получават средства в подкрепа на своите усилия в обхващането и обучението на деца от малцинствата.

Представителите на социалните служби също са изразили готовност да се включат по-активно в работата по Механизма за обхват. В писмо до РУО-Пловдив са изискали заповедите във връзка с работата по него и списък на всички екипи по обхват. Има и уверение, че ще реагират в директна комуникация с ръководителите, а не само при наличие на официална кореспонденция между институциите.

На срещата е изразена и благодарност към МВР.  "Досега не сме имали отказ за съдействие", каза Киркова.

Пет училища от Пловдивска област са представили възможностите и ограниченията си за работа по обхвата: СУ „Отец Паисий“ в Куклен, ПГТСТ „Гоце Делчев“ в Пловдив, ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ в Асеновград, СУ „Найден Геров“ в Пловдив и ПГ по жп транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Каишков

Каишков

27.11.2023 | 09:48

По брой полицаи сме на първо място в света, да се зачисли полицай на всеки директор, класен ръководител и физкултурник, белким потръгне обрзованието.

Отговори
0 3
Каръшмалъков

Каръшмалъков

27.11.2023 | 15:30

Правя предложение да се зачисли полицай до всеки един народен представител, който да следи за отсъствията му и неговата дейност, както и алкохолните му геройства. Белким тогава държавата да дръпне малко напред.

Отговори
3 0
не става

не става

27.11.2023 | 08:27

малко са трябва на всеки столипиновец по един полицай и пак не е сигурно че ще се оправят.

Отговори
6 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?