Следвайте ни

Заболелите от ковид ученици не били на лагер от училище

Сред далите положителни проби са възпитаници на Математическата и Английската

viber icon

Ученици от Математическата гимназия и ЕГ „Пловдив“ са сред заболелите от ковид след лагер на морето, научи „Марица“.  Почивките обаче са били организирани от семействата през туроператори, които предлагат различни формати.

Директорката на МГ Веселина Карапеева не се нае да коментира подробности. Не съм и запозната с тях, защото лагерът не е организиран нито от учебното заведение, нито по националната програма на МОН „Отново заедно“, обясни тя. Научила от РЗИ, че има едно дете с положителен тест, но не е разговаряла с родителите.

Директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Николай Радев пък бил известен от здравните служби за 4 заболели ученици. Те също са били на почивка, която е организирана директно с частен оператор.

Когато излезе новият закон, в него имаше положение за ученическите лагери, че трябва да са  продължение на учебния процес. Затова ние спряхме да ги организираме, каза Радев.

Гимназията смятала да се включи в националната програма на МОН „Отново заедно“, но подготовката закъсняла. Щяхме да имаме готовност да подадем тепърва документи, но МОН спира приемането на заявки, което  към момента прави провеждането на такъв лагер невъзможно, каза Радев.

През септември предстои да събере информация за ваксинирани и прекарали ковид, като данните се вписват от училищата в национална електронна система. На този етап се знае, че 40% от екипа е ваксиниран. От учениците пък първоначално изявили желание 80, но едва 15 минали през имунизационния кабинет на РЗИ, където бяха осигурени зелени коридори за желаещи възпитаници на учебни заведения. Масово родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу ковид, предпочели това да стане при личните лекари, за да са под наблюдение след това учениците от тяхното джипи. Заради това „разсейване“ на поставените ваксини към момента картината не е пълна и предстои уточняването й в непосредствено преди старта на учебната година. 

За нея пък още няма яснота дали ще започне онлайн или присъствено, особено при прогнозирани пикове на четвъртата вълна в първата и втората седмица на септември. МОН обяви, че ще предостави насоки на началниците на Регионалните управления на образованието на 30 и 31 август. Тогава най-рано се очаква и становище по какъв начин да стартират учебните занятия. Преди това на 24 август на Отраслов съвет ще се чуят и мненията на директорите и синдикатите.

 

Следващите смени не се отказват

Родителите на всичките 33  лагерници от пловдивското СУ „Христо Г. Данов“ са питани поотделно дали няма да размислят и да спрат децата си от почивка на морето предвид информацията, че оттам се връщат заболели от ковид ученици. Към момента нито едно семейство не се е отказало, каза директорката Гергана Аврамова. Групата тръгва на 25 август и ще почива по националната програма „Отново заедно“ 5 дни на Слънчев бряг.

Изискахме отново гаранции от туроператора, че ще се спазват стриктно противоепидемичните мерки, каза директорката. Все още се умува дали да не отпаднат някои от предвидените допълнителни занимания и атракциони от културната програма по време на лагера. Предварителният план бил децата да отидат на аквапарк, както и на екскурзия до Ботаническата градина в Балчик. Вероятно ще се уточни в последния момент какво остава от предварителната програма. Ако пък някой се откаже, ще влязат резервите измежду желаещите ученици, за които не са стигнали местата при предварителния подбор по определените от училището критерии.

Школото решило да прати на лагер ученици от 5. и 6. клас, защото те са сред най-ощетените от онлайн обучението през миналата година. С групата тръгват трима учители. Едната преподавателка е ваксинирана, другите две са преболедували ковид.

Вчера по програма „Отново заедно“ се върнаха от Приморско27 деца от ОУ „Елин Пелин“, няма данни за заболели. В морското градче вече е била група от ОУ „Яне Сандански“, като децата и учителите също са добре. Според списъците на МОН одобрение и финансиране за детски лагери в Приморско има още ОУ „Христо Смирненски“ в Раковски. Възпитаници на НХГ „Цанко Лавренов“ също трябва да почиват в бившия Международен младежки център край Приморско в началото на септември. Има също групи от пловдивски училища, които са избрали Китен, Несебър, Албена, Златни пясъци.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

БСП1882

БСП1882

27.08.2021 | 16:56

До кога тази директорка ще тормози МГ-то с присъствието и неумението си? Няма ли кой да и обясни, че не става?

Отговори
0 0
Родител

Родител

17.08.2021 | 16:54

Фирмата е "Виа орбита "

Отговори
1 0
Родител

Родител

17.08.2021 | 16:36

Така ни бяха представени нещата че все едно Математическа гимназия е организатор.

Отговори
1 0
Аман от тарикати

Аман от тарикати

17.08.2021 | 14:45

Родителите трябва да носят отговорността за здравето на децата си! Щом си рискувал да ги пуснеш,сега плащаш!

Отговори
3 1
Дада

Дада

17.08.2021 | 14:43

Много прост народ има! Всеки си получава заслуженото!

Отговори
4 2
До 8531578

До 8531578

17.08.2021 | 14:35

Пий си хапчетата!

Отговори
3 3
8531578

8531578

17.08.2021 | 14:22

Значи сега родителите ще платят лечението. Що за малоумие е да си пращаш детето на почивка по време на пандемия? А сега стойте си вкъщи под карантина 10 дена,че да ви дойде ума в главата,ако изобщо го имате.

Отговори
2 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?