Следвайте ни

За първи път в Пловдивско: Гимназии ще готвят водопроводчици и компютърни аниматори

viber icon

Нови две професии с прием след 7. клас ще предлагат гимназии в Пловдивска област – ако план-приемът бъде одобрен и се намерят достатъчно желаещи да ги учат.

Водопроводчици смята да обучава Професионалната гимназия по транспорт и строителна техника „Гоце Делчев“. Предложената нова специалност е „Вътрешни ВиК мрежи“ от професия „Монтажник на водоносни и канализационни мрежи“ и е в сферата на бившето ПГСТ „Гоце Делчев“, което тази година бе обединено с Автото. Завършващите ще получават втора степен на професионална квалификация.

Другата нова специалност за Пловдивска област е „Компютърен аниматор“ – в СУ „Никола Вапцаров“. Паралелката там ще дава трета степен на професионална квалификация.

Отделно 23 професионални паралелки ще обучават по 24 професии, които са нови само за съответното учебно заведение. Има 2 и по защитени специалности – „Десенатор на текстил“ в ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ в Асеновград, и „Растениевъд“ в Професионалната гимназия по селско стопанство в Садово.

Други 7 от професиите, по които училищата в областта предлагат да обучават, са с очакван недостиг на пазара на труда.

Очаква се да тръгнат и 6 нови дуални паралелки. Те са по 7 специалности, тъй като ПГ по жп транспорт в Карлово смята да формира от типа 2 в 1 – половината ученици са по една специалност, другите учат друга, като са заедно в общообразователната подготовка.

С предложения от директорите план-прием Пловдивска област ще покрие изискването на МОН делът на професионалните паралелки да е поне 60% от всички, ще се изпълни и квотата за STEM.

КАРЕ: По 1 допълнителна паралелка за 4 училища

При фиксирана рамка от 236 паралелки с прием след 7. клас в Пловдивско училищата са предложили 231. Затова дадохме възможност на 4 учебни заведения за допълнителна паралелка, над гласуваното на Педагогическите съвети, каза старши експертът от Регионалното управление на образованието Рангел Райчев.

Всички са професионални – в пловдивските СУ „Христо Г. Данов“, СУ „Константин Величков“, СУ „Димитър Матевски“ и в селскостопанската гимназия в Белозем. Така план-приемът залага общо 235 паралелки. От тях професионалните са 151 – 145 с 5-годишен срок на обучение и 6 – с тригодишен, в обединените училища. Профилираните паралелки са 84.

Остава една паралелка в резерв, ако МОН потвърди намерението за преобразуване на ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски в обединено училище.

План-приемът се съгласува с общините, а на 15 февруари ще бъде обсъден онлайн и от Постоянната комисия по заетостта към Областната управа. След това ще бъде представен в МОН.

По данни към момента седмокласниците в областта са 5980.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Читател

Читател

10.02.2021 | 08:04

Не е коректно заглавието и написаното относно "новите" специалности. В Национална гимназия за сценични и екранни изкуства има специалност "Компютърна анимация" от две години.

Отговори
4 1
МАЙ...МИ

МАЙ...МИ

10.02.2021 | 02:36

СЛАГАМ ВИ ЧЕРНА ТОЧКА.

Отговори
0 3
Райчев

Райчев

09.02.2021 | 18:21

Как така Райчев дава право на още1 паралелка за училището, което управлява Райчееа( жена му)?!?!? Това е безумие!

Отговори
4 2
Лолю Лолев

Лолю Лолев

10.02.2021 | 08:16

Тоя Райчев се разпасал.Може ли да контролира жена си служебно, това не е ли конфликт на интереси.Той дал на жената още една паралелка.Много е умен , бей.Кмете, какво дремеш, тоя утре ще даде на Райчева и твоя стол.

Отговори
3 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?