Следвайте ни

За първи път в България: видеоуроци на жестов език за деца

Първите ще са с безплатен достъп на електронната платформа на издателска група "Просвета"

viber icon

Издателска група „Просвета“ започна заснемането на първите у нас видеоуроци в помощ на децата, които ползват жестов език. Те ще бъдат част от образователната платформа е-просвета в секцията за безплатни образователни материали и ще се ползват свободно още от тази есен.

Партньор на „Просвета“ в благородното начинание е Националната асоциация на преводачите на жестов език в България (НАПЖЕБ).

„Изключително сме развълнувани, че това се случва за първи път в България – учебният материал да бъде поднесен на български жестов език, а това е важна предпоставка за повишаване на качеството в обучението на глухите ученици“, коментират от асоциацията.

Досега у нас липсваха подходящи образователни ресурси за деца в училищна възраст, които имат нужда от достъп до информация чрез жестов език. Именно заради това от „Просвета“ и Националната асоциация на преводачите на жестов език в България обединиха усилия в създаването на видеоуроци, които да помогнат на децата да учат пълноценно.

„Проектът изисква време, огромна работа и отделянето на сериозни ресурси, за да бъдат покрити най-важните теми по предметите в началния етап. Ще качваме в е-просвета всеки нов видеоурок с жестов превод веднага щом е готов“, казват от издателството.

Инициативата получи подкрепа от Съюза на глухите в България (СГБ) и от Асоциацията на родители на деца с увреден слух (АРДУС).

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?