Следвайте ни

За един ученик правят матура по физика и история

78 дванайсетокласници от областта държат трети зрелостен изпит по желание

Зрелостник от Пловдив се явява самичък на матурата по физика днес. На 31 май сам на теста ще е и единственият кандидат да положи трета матура - по история.

След като вчера училищата бяха все още затворени заради евровота, днес на две им предстоят тъй наречените бутикови зрелостни изпити - третата матура, на която дванайсетокласниците се явяват по желание. Всяка година се случва такъв зрелостен изпит да се провежда само за един човек или за неколцина. Така ангажираните в организацията се оказват повече от изпитваните.

Тази година 78 дванайсетокласници са подали заявления и са допуснати до трета матура  по желание. Изпитите по всички предмети ще са в ЕГ „Пловдив” и ЕГ „Иван Вазов”.

Днес са тестовете по три от дисциплините. На биология в Руската се явяват двама мераклии, а в това време през един двор в Английската ще пишат шестима - 1 по физика и петима по философия.

Утре е третата матура по шестте чужди езика, но зрелостници от областта ще се явяват само на три от тях - 24 са се записали за английски, двама за испански и двама за немски. В Пловдив няма да има матура по желание по италиански, руски и френски.

На 30 май идва ред на матурата по география с 4 участници и по химия - със 7.

На финала на редовната кампания на 31 май са зрелостните изпити по желание по математика и история. Със задачите трябва да се справят 30 абитуриенти от Пловдивска област, а из историята ще броди само един.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?