Следвайте ни

За да няма гафове на истинските: Стрес тест утре за изпитите в 7. и 10. клас

viber icon

Стрес тест за стартирането на националните външни оценявания в 7. и 10. клас ще се проведе утре във всички учебни заведения, в които в сряда и петък предстоят важните изпити по български език и литература, и по математика. В уречен час всички екипи ще трябва с получената парола да влязат в системата, да изтеглят изпитните варианти и да ги разсекретят.

Сухата тренировка е поискана от МОН, след като бяха засечени доста гафове на националното външно оценяване за четвъртокласниците, като имаше подменени файлове и на места деца бяха работили върху различни от действителните изпитни варианти.

Стрес тестът ще се проведе през час за 7. и 10. клас – по начина, по който действително ще стартират изпитите на 16 и 18 юни.

За първи път тази година НВО в края на основно образование и в края на първи гимназиален етап ще се проведат едновременно. Миналото лято за първи път десетокласниците трябваше да имат матура по новия закон, но тя бе отменена заради пандемията, както и НВО в 4. клас. Така на практика системата за първи път ще проведе двата изпита накуп.

Най-сложна е организацията за средните училища, в които има и седмокласници, и десетокласници. В Пловдивска област те са около 50-ина. Първо ще бъдат пропуснати квесторите и учениците от 10. клас, за които изпитът стартира в 8 часа. След това същото ще се повтори за седмокласниците, които ще започнат работа по изпитните варианти в 9 часа. Директори на учебни СУ под тепетата са ги разделили на отделни етажи. За всички останали ученици и 16, и 18 юни, когато всичко ще се повтори за НВО по математика, са неучебни.

Около 5980 седмокласници се очаква да държат НВО тази година. Те отново ще са в своето училище. В кампанията участват общо 140 учебни заведения в Пловдивска област, като учениците са разпределени в 611 зали за изпитите по български език и литература, и математика.

Служебните лица, които ще обезпечат провеждането и информационната сигурност, са в училища, в които не преподават. Ангажирани са 2534 човека.

Освен двата задължителни изпита, в деня между тях – 17 юни, 130 седмокласници ще се явят и на НВО по чужд език по свое желание.  И за изпита по английски е спазено правилото за дистанция от поне 1,5 м между работните места и ще се ползват общо 20 зали в 17 училища, където има повече постъпили заявления.

Десетокласниците, на които им предстои първо НВО, са 4905 от 74 училища в Пловдивска област. Разпределени са в 541 зали по български език и литература и по математика.

Квесторите ще са1949. Всички ученици полагат изпитите в своето школо, а квесторите и служебните лица са в други учебни заведения.

НВО по желание по чужд език за десетокласниците е на 17 юни, както за 7. клас. За него са определени 14 училища-центрове, където  гимназистите са разпределени в 31 зали. 160 десетокласници ще са в 22 зали по английски език – за ниво от А1 до В1.1 според паралелките, в които учат. Други 12 ще държат НВО в  3 зали по руски, 14 - в 4 зали по немски език, само двама са поискали НВО по испански, а единствен десетокласник ще държи матура по италиански.

Вече е в ход и офанзивата за НВО по желание за десетокласниците по информационни технологии за измерване на дигитални компетентности – по график до 15 юни. Да се явят обаче са пожелали нищожна част от учениците от 10. клас  в Пловдивска област – едва 121. Един от тях е със специални образователни потребности. На задължителните изпити при специални условия ще се явят общо петима десетокласници с различни здравословни проблеми.

Няма решение за гимназистите онлайн

Десетокласниците, които са в режим на обучение от разстояние в електронна среда (ОРЕС), трябва да се явят в училище за НВО по български език и литература, и по математика. МОН настоява всички да положат изпитите, тъй като са на изхода на образователна степен – първи гимназиален етап, и така е по закон. Директорите обаче се затруднени как да осигурят присъствието, след като по създадените регламенти вече са разрешили учениците да не са в учебните сгради.

Както „Марица“ писа, Пловдив е сред първенците по желаещи за ОРЕС в цялата страна, като в края на учебната година при разхлабване на мерките и връщане на все повече ученици в клас имаше вълна от заявления от зрелостници и десетокласници да си останат у дома с мотив пандемията. Пловдивски директори признават, че трудно сега мотивират учениците от 10. клас да се явят на НВО, а в паралелка има по трима-четирима в ОРЕС. Създава се и чувство за несправесливост у останалите.

В 7. клас проблемът не е толкова голям, защото резултатите на НВО са решаващи за тях - в коя гимназия ще продължат обучението си.

В масовия случай при десетокласниците обаче те са без значение, защото не влияят на годишния успех, нито пък на дипломата по-късно. Важни са само за тези, които ще изберат да прекъснат образованието си на този етап – за тях ще се впишат като матура в документа зазавършен първи гимназиален етап. Как ще се представят е от значение и за възпитаниците на обединените училища, където се учи до 10. клас. Учениците от тях, които искат да продължат, ще се борят с постиженията си от НВО за място в допълнителния прием на гимназиите. Миналата година след отпадането на тестовете в 10. клас решението бе да се зачете успехът от дипломата им за годината.

В Пловдивска област учениците от обединените училища нямат и 100, а освен това опитът показва, че и малко от тях продължават образованието си.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Азза

Азза

14.06.2021 | 08:42

Какво оценявате бе с тези НВО ? Оценявате количеството време и пари отделени и дадени на външни учители а не на тези в училището. Цяла година децата само с тези два изпита се занимават, и всичко друго заминава в девета глуха. Тази простотия беше замислена да оценява училищата, а се изроди в нещо съвсем друго.

Отговори
3 0
н4н5н5

н4н5н5

13.06.2021 | 21:05

Побъркахте света с тези измислени външни оценявания, особено в 10 клас. Скрихте всички класирания, зад номера и правите каквото си искате. Къде отиде прозрачността? Скрихте я зад измислено лицемерна загриженост и дадохте право на простотията и некадърността да се шири.

Отговори
8 0
Кака Фобия

Кака Фобия

13.06.2021 | 18:17

Побързайте децата,фашизоиди!

Отговори
2 0
11g

11g

13.06.2021 | 18:11

Po4 11g al sf zl p va dob 4yj aaaa..,,

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?