Следвайте ни

За да изпреварят четвъртата вълна: Университети откриват по-рано учебната година

Аграрният дава старт още на 30 август, допълнителният прием ще приключи преди поправките на матурите

viber icon

Пловдивски висши училища прекрояват графиците пред надигащата се четвърта вълна на ковид – изтеглят напред старта на академичната година, за да изпреварят новите пикове на заболеваемостта и евентуални локдауни. 

Това съкращава осезаемо  и сроковете за допълнителния прием на останали незаети места. За попълването им преди се изчакваха и  поправките на матурите в края на август.

Аграрният университет ще открие учебната година още на 30 август. Искаме да изпреварим, колкото е възможно, ново превключване онлайн, обясни ректорът проф. Христина Янчева. По новия график стартът на занятията ще подрани с 2 седмици. Разчита се на това време, през септември и дори в началото на октомври да минат присъствено поне практическите занятия, дори и на някакъв етап да се наложи лекциите да станат пак от разстояние.

Студентите това лято останаха с малка ваканция, защото бяха изместени и занятията от миналата академична година – чак до края на юли и началото на август. Но се съгласиха и решението бе взето на Академичен съвет, повече са недоволни от следване онлайн,

каза проф. Янчева.

Така семестърът ще приключи още до 7 декември, а до Коледа - и сесията. През януари пък ще започнат задочниците.

Заради ранното откриване на академичната година, като в церемонията на място вероятно ще участват пак само първокурсниците, допълнителният прием в Аграрния ще е само до края на тази седмица. Документи за останали незаети места се приемат до 6 август. Към момента са запълнени 90% от местата. По няколко останали бройки има в специалности от направленията "Растениевъдство" и "Животновъдство".

Университетът по хранителни технологии също се кани да започне по-рано занятия. Обикновено дава старт в първата или втората седмица на октомври, но този път откриването е насрочено още за 12 септември. Освен това е избран ден от календара, който се пада неделя – за да може реални занятия в редовен ритъм да стартират още от понеделник.

„Мислехме дали да изтеглим напред практиките.

Разсъждавахме и как да активираме студентите да се ваксинират, но не можем да предложим стимули

каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов. Не може да се мисли ваксинираните да учат присъствено, а другите онлайн, защото преподавателите биха се натоварили двойно, а и няма да има равнопоставеност.

„Ситуацията е динамична и ще се съобразяваме с националните решения в контекста на пандемията, а ако имаме свобода – ще взимаме и локални“, обобщи доц. Спасов.

УХТ до септември ще приема кандидати за останали незаети места от допълнителния прием. Има в много от специалностите, без туризъм и общото инженерство. В Техническия факултет има възможности и в специалността по автоматизация, и в топлотехника, и в „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост.

Проблемите за повечето висши училища тази година са общи и след трето класиране в масовия случай са заети около 80% от местата. Допълнително затруднение бе, че много късно Министерски съвет одобри специалностите, в които може да се учи за сметка на държавата. Така университетите не можаха да изтъкват тази опция в кандидатстудентската си кампания.

Изключение от общата картина в Пловдив правят Медицинският университет и АМТИИ, които приключиха кампаниите си и нямат допълнителен прием. МУ дава старт на занятията традиционно на 15 септември. АМТИИ се готви за откриване на Античния театър на 13 септември.

Пловдивският университет тази година обяви допълнителен прием за 48 специалности, но даде много кратки срокове, които вече изтекоха. Засега няма планове да открива годината по-рано от последната седмица на септември, каквато е традицията. 

Във филиала на Техническия университет допълнителният прием е до 18 септември.

Снимка: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

За коя вълна става дума?

За коя вълна става дума?

03.08.2021 | 16:05

На мракобесието и хипохондризма ли? Или за вълната на фармацевтичния терор?

Отговори
10 4
КУКУ

КУКУ

03.08.2021 | 17:26

Вълната, която уби вече 4,2 милиона - официално признати. Със сигурност са много повече. Ето тази вълна. Същата вълна, която ни изпрати на 6-то място в света по смъртност. Мнението на типове като теб не означава НИЩО, тук и навсякъде по света. Ако не ти харесва тук - емигрирай!!! Все пак Ковид има само в България и никъде другаде, нали така! По другите държави ще можеш да си правиш каквото поискаш, там няма мерки, маски, вълни, препълнени болници и т.н, само тук ги има.

Отговори
3 7
до "КУКУ" - тоя е някой КРЪЧМАРин!

до "КУКУ" - тоя е някой КРЪЧМАРин!

03.08.2021 | 19:07

Много си прав, "куку", че на тоя кръчмарин или хотелиерин или собственик на авиолиния сметките му напоследък не излизат някакси, та кудкудяка глупостите си дано излъже клиентелата да снасят . . . Само ги виж на снимката дали някой от БУДАЛИТЕ ИМА МАСКА ПРЕД НОСА СИ? Не само пред устата? Или като папионка? Тия първокурсници като ги сгъчкат ф класните стаи сещате ли се какво ша е резултатчето? Чети през ГУУГЪЛ за Hart Island =Харт Айлънд в Ню Йорк където безцермонно ги кО'пат с булдозер, ето линк: www.youtube.com/watch?v=kjM4OYrX-Yo

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?