Следвайте ни

За 100 дни в клас първолаци си „отгледаха“ дърво на емоциите

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ събраха в стотицата си камъчета от гръцкото море, макарони и футболни легенди

viber icon

Какво се научава в училище за 100 дни?

„Да пишеш и трудната буква Ж, а не само лесното кръгче на О. Да помагаш на дърветата, да ги садиш и да ги поливаш.

Изобщо – грижи и добрини…“, обобщава Росен от 1. Б клас в СУ „Св. св. Кирил и Методий“. 

Първокласниците там отбелязаха по традиция своите първи 100 дни в училище – за да покажат какво са усвоили и да добият кураж за предстоящото. За празника всеки от тях изработва и свой проект, в който използва 100 елемента.

100 камъчета от гръцкото море оформиха паното с котки на Сияна.

Християна подреди пейзаж от шишарки. 100 народни обичая и храни издири още 1. Б клас, стъкми пейзаж от макарони, боб и спагети, обемен макет на Слънчевата система върху космос от стиропор.

Каквото посееш, това ще пожънеш, напомни проектът на Никола с пакетчета семенца от различни растения.

Вместо обичайното общо тържество на първолаците пред цялото училище, заради пандемията този път всяка паралелка се представи отделно. А за двойно подсигуряване – и на различен етаж.

Заради мерките родителите не присъстваха на живо, а гледаха през интернет от къщи как децата от 1. Б тропнаха „Боряно, Борянке“, представиха сценка за разглезената Мими, а накрая дружно си пожелаха: „По вода да ни върви още 100х100 учебни дни!“

За Лори и Пепи те били не само изпитание да научат буквите, а и да ги овладеят като азбуката на чужд език. Майчиният за двете сестри е френски. Вече говорят и четат на български.

Не трябва да се бием и най-трудното е да сме приятели, иначе буквите са лесни,

казва Лори. Със сестра й се научили и да идват навреме, въпреки сложните сутрешни прически с десетки плитчици от ситно къдравите им коси. И са първи помощнички на своя съученичка, която има двигателни затруднения.

Освен всичко останало, което научават първолаците за 100 дни, за тазгодишните има и още нещо – как се влиза в Гугъл класрум.

Разполагахме с една седмица да се подготвим, спомня си за изпитанието класната на 1. Б Цветелина Черешарова. От училището направили профили на всички деца и обучили родителите как да им помагат. Най-сложна се оказала организацията да се спират микрофоните по време на онлайн час, за да не се получава микрофония. А при връщането в клас след месец се оказало, че са позабравени и правилата.

За Росен от 1. А, където се учи по Монтесори педагогиката, най-трудното е да не тича в коридора и първо да си свърши работата, а после да играе. Въпреки това за Тео в училище е супер. А Анджи и Мими за 100 дни постигнали и още нещо – станали приятелки, даже още на втория ден.

Ивелин и Ивайло са кавалерите в Монтесори класа – държат вратата, докато излязат всички. А щом чуят класната Веселина Георгиева  да каже

„Степен нула!“,

е време всички да замълчат и да се съсредоточат.

В днешния ден това се наложи, за да представят децата кратко представление за цветовете, които спорили кой е по-по-най: кафявото се бутало най-отпред, пурпурното претендирало да е кралско, бялото – за истина и спокойствие, сивото – за компромиса да си нито черен, нито бял. Светът е красив, защото е шарен, заключиха в крайна сметка първолаците.

В проектите си събраха и Клас на дръвчетата – със 100 различни вида. Сто български шевици украсиха етнографска карта на България.  Стотица събра даже ликовете на световни легенди във футбола. А директорката Таня Николова поиска дървото на стоте чувства, натежало от книжните ябълки на щастието, тъгата, обидата, умората, увереността.

„Винаги се възхищавам колко много научавате за 100 учебни дни. Вижда се и още колко имате да учите",  обърна се към 1. А Николова след леко нестройната песен.

Най-много се зарадва на детската мъдрост да се осъзнае, че животът е пъстър и това може да е така, само ако се уважават  и пазят всички нюанси.

За себе си научила нещо ново и от 1. Б клас. „Когато последния път влязох при вас, бяхте с маски, но се смеехте с очи. Ние, възрастните, понякога забравяме да се гледаме в очите“, призна пред първолаците директорката. И нарече децата в народни носии от паралелката със засилено изучаване на музика да владеят универсалния език на изкуството, с който ще са у дома навсякъде по света.

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?