49

Юрист влезе в битката за ректор на ПУ с критики към настоящия

Доц. Теодора Филипова очаква подкрепа от недоволните, които искат смяна на визията на висшето училище

Още един кандидат влезе в битката за ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“ - с критики към досегашното управление и известни съмнения относно легитимността на Общото събрание на предстоящите избори.  Доц. Теодора Филипова е завършила висшето училище и преподава по трудово и осигурително право в Юридическия факултет от 1998 г., като от 2007 г. има частна адвокатска практика.

Юристката обясни, че се кандидатира заради чувството за застой във вуза, превратното тълкуване на закони, колеблива политика по отношение на доходите, липсата на прозрачност и диалогичност.

В подкрепа на твърденията си тя посочи и няколко конкретни примера. Заплатите в университета са увеличени за определен срок с допълнително споразумение от началото на годината до 1 юни. При липса на бюджет опасността е да се върнем на нивата на минималната учителска заплата, предпуреди доц. Филипова.

Тя повдигна и въпроса, че за първи път през 2020 г. се избира Съвет на настоятелите, както е разписано в мандатната програма на настоящия ректор проф. Румен Младенов. В състава му по негово предложение влиза Бойко Рашков. „Публична личност, за която общественото мнение е разделено. Не е ясно дали е в качеството си на дарител или има активна позиция.

По-сериозен е въпросът за липса на реакция в продължение на 2 години при очевидна законова несъвместимост в качеството му на член на Съвета на настоятелите и заеманите от него позиции на министър и народен представител,

каза доц. Филипова.

Отделно в Правилника за управление на дейността не е разписана мандатност на членовете, нито регламент за евентуално отстраняване. Това на практика ги прави пожизнени, но с право на глас в Академичния съвет, подчерта кандидат-ректорът.

Доц. Филипова разказа, че е споделила тревогите си с колеги, но на никого не му се занимавало. Решението й е "вместо да мърмори или тихо да се успокоява", да се кандидатира за ректор.  Когато критикуваш, трябва да жертваш личния си комфорт заради кауза, обоснова се адвокатката. Обеща решителност и отговорност, но и гъвкавост.

С уговорката, че мандатна програма не може да се осъществи само от един човек, кандидат-ректорът по-скоро очерта няколко приоритета в работата си, ако застане начело на ПУ. Сред тях са: в управлението да има представители на всички факултети и да се дава път на добрите идеи, да се увеличи рязко професионалната мотивация. Доц. Филипова обяви, че ще се ръководи от принципите за баланс, мотивация и професионална подготовка на управленияския екип, консервативна и предвидима финансова политика с фокус върху заплати, база, проекти и наука. Зарече се да оптимизира административните звена и разходите. Ще работи за устойчив небюджетен финансов резерв, включително чрез публично-частни партньорства. Има намерения за преглед на вътрешните правилници, които да станат ефективни и законни.

Намекна за семейни обвързаности и бе категорична, че няма да допусне конфликт на интереси и толериране на структури и служители. Ангажира се да поеме лична отговорност при възникване на спорове, като само по изключение се ползват външни консултанти. Доц. Филипова отправи упрек към настоящия ректор, че се крие зад решения на колективни органи, вместо да поеме лично отговорността за решения, които иначе той е предложил да гласуват.

Първото нещо, което ще стори, ако бъде избрана, е да се запознае обстойно с финансовото състояние на вуза.

До момента не е търсила подкрепа на факултетите като структури, но е водила разговори с колеги. "Разчитам на подкрепата на всички, които са недоволни и искат друга визия на университета за следващия мандат – каза юристката. -  Имаме постоянни проверки от Инспекцията по труда.

За мен лично е срам тя да прави предписания, за които ние късаме студенти, ако не знаят елементарни правила в Кодекса на труда.

Искам да се върне активното говорене. Да е жива академичната общност, която аз харесвам и обичам, а не да се ширят формализъм и бягство от отговорност.“

Юристката добави, че е подала официално заявление за участие в изборите, но вижданията си за мандатната програма ще изложи пред Общото събрание.

Към момента в сайта на ПУ е обявена само програмата на икономиста доц. Атанас Владиков. Неофицилно се говори, че кандидатурата на настоящия ректор проф. Румен Младенов ще бъде издигната от името на няколко факултета.

Легитимност под въпрос

Според доц. Теодора Филипова легитимността на Общото събрание, което ще избере ректора на ПУ за следващия мандат, може да се окаже спорна. Причината е, че сред делегатите има много преподаватели с трудов договор в други висши училища.

По думите на кандидат-ректора настоящото ръководство се е подсигурило още през 2021 г. с тълкувателно решение от МОН. То е, че за основен трудов договор се счита всеки, сключен за неопределено време. Тоест се допуска за основен трудов договор да се считат и вторите трудови договори, когато преподавателят е нает и в друг университет. Самият проф. Румен Младенов има професионални ангажименти и в МУ-Пловдив.

„Освен, че е в моята тясна експертиза, реагирах остро, но това беше неглижирано“, каза доц. Теодора Филипова. Още тогава описала възраженията си пред Контролния съвет и добавила становища на специалисти по трудово право. Остана глас в пустия, обобщи тя. И добави:

Тълкуванието от МОН е било удобно поискано и получено. Но каквото и да е то, министърът няма право да тълкува закона и това го знае всеки първокурсник по право,

категорична е юристката.

Тя тепърва ще проучи казуса със сигнал до Комисията за защита от дискриминация. Той е подаден от другия кандидат-ректор – доц. Атанас Владиков във връзка с това, че докторанти в Биологическия факултет, откъдето е  настоящият ректор, са принуждавани да преподават безплатно по 180 часа.

Регламентът в Юридическия факултет е съобразен със заложената практика в плана за обучение на студентите, които имат по 20 часа преподавателска работа. Ако водят допълнителни семинарни занимания, им се заплащапо университетската тарифа, обясни доц. Филипова.

Тя призна, че изпитва известни колебания докъде да стигне. "От една страна истината трябва да излезе наяве. От друга не ми е приятно висшето училище да се споменава в новини за нередности. Обещавам, че ако стана ректор, няма да допусна контролни органи да установяват нарушения на институция, която трябва да е безупречна“, зарече се тя.

Още на 24 април в. „Марица“ зададе въпроси на ПУ „Паисий Хилендарски“ във връзка с предстоящите избори. До момента няма отговор. Общото събрание е насрочено за 22 май от 13 ч. в Спортната зала на висшето училище.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
0000

0000

11.05.2023 | 14:30

Там са все агенти, трактори, много важни, къде ще ви отговарят на няакви журналисти, култура да видиш само там

Отговори
5 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?