49

Вузовете в Пловдив с оферта last minute за кандидат-студенти

Висшите училища попълват последни бройки с късна приемна сесия през септември и допълнителни изпити. Чакат до последно преди откриването на академичната година, за да се кандидатства и с оценка от поправка на матура.

 

Висши училища в Пловдив дават последен шанс да се стане студент - буквално в последната минута. Късна приемна сесия в началото на септември предлага различни възможности - кандидатстване само по документи или с насрочени вече допълнителни дати за изпит в някои висши училища. В разпределянето на останали незаети места могат да участват дори скъсаните на матурите, които са взели поправката - МОН обеща резултатите до 8 септември, а университетите изчакват почти до старта на занятията, които тръгват през втората половина на месеца.

Аграрният университет е запълнил с редовната си приемна кампания 75% от местата по държавна поръчка. Все още обаче има

единични незаети във всички специалности.

За разлика от предишни години, когато се пълнеха „Туризъм“ и „Растителна защита“, сега интересът е разпределен по-равномерно, каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. Боряна Иванова. Затова има места навсякъде, макар и отделни бройки.

От висшето училище отчитат и по-голям интерес към платената форма. Определя се, от една страна, от вече завършили, които искат второ висше. Друга причина е, че тази година „Аграрно инженерство“ се учи само редовно по държавна поръчка, а работещите избират задочната форма и там за платено обучение вече има група от 13 записани.

Документи ще се приемат почти до старта на академичната година на 12 септември, с който стартира и новата специалност „Биоикономика“. По нея Аграрният университет ще обучава в партньорство с холандско висше училище. Идната седмица наш екип заминава за последно стиковане на програмите. Тамошни преподаватели после ще извеждат под тепето някои от дисциплините на студентите.

В ПУ „Паисий Хилендарски“ продължават насрочените допълнителни изпити - вчера по биология, на 17 септември - по музика. Там единични бройки останаха в 29 специалности. От тях 12 са в списъка с очакван дефицит на пазара на труда и таксите се плащат от държавата, като обучението е безплатно за студента. Все още има възможности в различни факултети - Физико-технологичния, Химическия, Биологическия, Филологическия, Философско-историческия, Педагогическия. Целият списък на специалностите, останалите бройки, начин на кандидатстване и балообразуване е в сайта на висшето училище.

В УХТ сроковете за участие в допълнителната кампания са съобразени с датата за откриване на академичната година - 19 септември, каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. Христо Спасов.

Пристъпва се веднага към записване

в желана специалност, ако кандидатът се яви с оригинала на дипломата си. Висшето училище е запълнило 80% от местата. Все още има единични незаети във всички специалности, освен „Туризъм“ и „Компютърни системи и технологии“.

Попълването на последни бройки продължава и във филиала на Техническия университет в Пловдив.

АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ набира документи от 5 до 7 септември за участие в допълнителния прием, като ще проведе и допълнителни онлайн изпити. Възможностите са в 5 специалности. В „Педагогика на обучението по музика“ приемът е по документи или с онлайн изпит на 12 септември. Все още може да се стане студент и в „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ - с онлайн изпит в два тура на 8 и 9 септември. Има места с прием по документи и в хибридната специалност „Педагогика на обучението по музика и изобразително изкуство“. На 12 септември са и допълнителните изпити за специалностите „Маркетинг и комуникация в изкуствата“ и „Дирижиране на народни състави“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Внимание

Внимание

02.09.2022 | 18:59

Истината за Руси Чернев медия (Марица) - ако някоя новина е неудобна се цензурира.

Отговори
0 1
Скъсан на матура

Скъсан на матура

02.09.2022 | 18:08

Пуснете жипа на томбола да дойдем да се запишем

Отговори
0 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?