Следвайте ни

Вузовете си поделят 4714 места в общежитията

viber icon

Висшите учебни заведения ще разполагат с миналогодишния си брой места за настаняване в общежитията - 4714, след като те бяха разпределени от междуведомствената комисия.

Към момента остават затворени за ремонт базите „ Марица-3“ и „Чайка-2“. Във втората обаче работата ще приключи до октомври и там ще влязат студенти, като дори ще има 18 места повече. Представителите на вузовете са постигнали съгласие те да се дадат на Пловдивския университет.

ПУ „Паисий Хилендарски“ получава 1606 легла. На Медицинския университет се падат 1402. На УХТ са отредени 848, на Аграрния - 381, на Техническия - 383, на АМТИИ - 90.

Представителите на висшите училища в комисията са предложили  увеличаване на таксите. След обсъждане обаче е взето решение да не се предприема такава стъпка - заради пандемията, която може да затвори пак аудиториите и да прати студентите у дома. В последните две години, когато това се случи, те възроптаха, че продължават да дължат наемите, макар да не ползват стаите.

От  „Студентски общежития и столове“ отстъпиха и я редуцираха за своята база, без изцяло да опростят дължимите суми, понеже вървят разходите за поддръжка и отопление дори когато сградите са полупразни. Другаде обаче студентите платиха пълните такси.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?