44

Вузове отмениха лекции, остават в стачна готовност до 30 юни

Бунтът на университетите за повече пари от държавата доведе до разнобой сред вузовете под тепетата. Някои от тях се наредиха сред общо 44-те висши училища в цялата страна, които вчера не отвориха врати. Други останаха пас, а в трети някои преподаватели разпуснаха студентите, а други си водеха занятията. Протестът е за по-високи заплати и в знак на недоволство от липсата на последователна политика по отношение на висшите училища.

Заявката за протест пред Министерския съвет, насрочен за вчера, беше дадена още миналата седмица съвместно от синдикати и Съвета на ректорите. След приетите две постановления на Министерския съвет и отпускането на близо 80 милиона лева профсъюзите се отказаха. Съветът на ректорите взе решение университетите да не водят учебни занятия, но преподавателите и администрацията да са на работните си места във вчерашния ден.

Допълнителните пари ще доведат до увеличение с 290 лева на минималната работна заплата за най-ниската академична длъжност, което прави повишение от 1810 на 2100 лева.

В най-голямото висше учебно заведение под тепетата - Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", занятията си вървяха през целия ден. Излизащи от сградата на ректората студенти обаче се похвалиха, че техните преподаватели са ги освободили от лекции и упражнения. "Някои пускат, други не", обясниха младежите.

Подкрепа за исканията за по-високи възнаграждения изказа бившият зам.-кмет на Пловдив Стефан Стоянов, който в момента е асистент в Педагогическия факултет на ПУ.

Лекции нямаше в АМТИИ "Проф Асен Диамандиев", Медицинския университет и  Аграрния университет, където 

само служителите и преподавателите бяха на работните си места, но без да водят занятия.

В Университета по хранителни технологии в деня на протеста бе проведено събрание, което взе решение за оставане в стачна готовност до 30 юни.

"Дотук, освен 39-те милиона лева, които бяха заложени в държавния бюджет, получихме и средства за допълване на заплатите на академичните длъжности, както и 12% ръст на възнагражденията на непреподавателския състав.  Част от парите вече са преведени. Чакаме втория транш, за да приемем допълнение към Колективния трудов договор и да видим реално какво сме получили в личните си сметки - коментира Илиян Добрев, председател на секцията на Националния синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ в УХТ. - Успяхме да постигнем и 12-процентното увеличение да е от 1 януари, а не от 1 април."

Председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова не е доволна от действията на държавата

Остава очакването за още 184 млн. лева по силата на промените в Закона за висшето образование. Илиян Добрев обясни, че вече са сключени 6 гаранционни споразумения с политически партии. Това дава надежда, че независимо от резултатите на изборите, системата ще получи средствата.  Илиян Добрев изрази удовлетворението на академичните среди от преговорите на работната група.

Протестът обаче доведе до търкания между синдикатите и Съвета на ректорите

„Освен възнагражденията, което взриви сектора, във висшето образование отдавна липсва дългосрочна политика. Веднага ви давам пример за потребността от политики във висшето образование. Потребна е политиката за връзка между образование и бизнес. Без намесата на държавата, без стимули от нейна страна към фирмите, които осигуряват експерти от практиката в обучението, няма как този процес дългосрочно да продължи”, заяви вчера пред Нова тв проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите. 

„Ние договаряме с държавата за държавните висши училища. А те са 33 на брой. Както чухте от госпожа Темелкова, повечето от цитираните висши училища са частни. Така че от тази страна това не е много коректно. Госпожа Темелкова казва за политиките във висшето образование. Тук е мястото да я попитам тя не знае ли, че е подписала договор управление точно за политиките в областта на висшето образование с МОН? Кой ги прави тези политики”, контрира Лиляна Вълчева, председател на синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Голямо важно!Ако щат да преподават.Взеха 80 милиона и ламтят за още.

Голямо важно!Ако щат да преподават.Взеха 80 милиона и ламтят за още.

21.05.2024 | 09:48

Тамън ще си починат студентите малко..

Отговори
5 0
те щото

те щото

21.05.2024 | 11:10

са се преуморили хохохо

Отговори
0 2
вузовете

вузовете

21.05.2024 | 09:24

да си вършат работата - ДА ОБУЧАВАТ! Че са затънали в мързел и корупция! И интриганство!

Отговори
9 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?