Втори ученик под карантина в 12. Е в Хуманитарната

Директорите пращат всяка сутрин актуална справка в МОН

Дванайсетокласникът от Хуманитарната гимназия, контактен с болната си от коронавирус майка, е дал отрицателен тест. Момчето остава под карантина у дома. 

Междувременно обаче във вчерашния ден е постъпила информация и за негова съученичка от същия 12. Е клас, която е контактна, но на баща си, дал положителна проба за COVID-19. Тя също е карантинирана за 14 дни, считано от 22 септември, а предния ден не е била на училище.

Към момента няма предписание на РЗИ за карантиниране на целия клас, който днес трябва да отиде на училище втора смяна. При положителен тест на момичето обаче ще се пристъпи към обучение от разстояние в електронна среда.

Продължава обследването и в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, където има третокласник с коронавирус, а паралелката му е под карантина и учи от разстояние в електронна среда. 

Наблюдават се и контактните на първолак и учител по математика от гимназиален и прогимназиален курс в СУ „Св. Константин-Кирил Философ“, които са диагностицирани с коронавирус. Там под карантина е паралелката на ученика. За учителя преценката на РЗИ е, поради липса на  незащитени контакти не се налага прекратяване на присъствени занятия за негови ученици.

Междувременно, след като в цялата страна се увеличават случаите на деца, ученици и учители с COVID-19, МОН поиска от директорите всяка сутрин до 9 ч. да пращат електронна справка с актуални данни за епидемичната ситуация в училището или детската градина. Целта е да се съставя цялостна картина на процесите в системата, за да се взимат при нужда адекватни решения.

В електронния формуляр се вписва общият брой на учениците, новорегистрираните с положителна проба (без натрупване със стари случаи), колко деца са на училище в деня и колко не са, броят на учениците под карантина. В отделни графи са контактните на болен ученик или учител и контактните на близък. Вписва се също броят на завърналите се в клас сред отрицателен тест и на върналите се от карантина. В общо 30 въпроса тази информация се попълва отделно и за педагозите и непедагогическия персонал.

Както „Марица“ писа, РЗИ също изиска от директорите да докладват всеки петък до 12 ч. колко са отсъстващите, чиито казуси имат връзка с коронавируса. Трябва да изготвят поименен списък. И да се свържат незабавно с инспекцията при над двама с положителен тест в една паралелка, при отсъстващи в две и повече паралелки и при увеличаване на броя на отсъстващите учители.

Според изявленията главния държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, предложението на здравните власти е дадено училище да преминава изцяло към обучение в електронна среда, ако се достигне прага  от 10% заболели.

Позицията на доц. Кунчев е, че първите случаи в училищата са на деца, които са заразени не защото са тръгнали на училище, а са открити, понеже са там. Той обаче прогнозира, че от края на тази седмица ще завалят случаи, при които заразата се е предала именно в учебните заведения. Очаква се покачване на броя на заболелите и след смесването на коронавируса със започващата циркулация на респираторни вируси.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?