Следвайте ни

Втори опит: Издоиха кравите и хайде на матура!

viber icon

Ако на някого му е било трудно да стане рано днес, за да иде на поправка на матура, със сигурност не е семейството на Славка Асенова от първомайското село Дълбок извор. Домочадието е на крак от 5 часа сутринта, за да издои кравите. В 7,30 момичето и майка му бяха пред гимназията по транспорт в Пловдив – за изпита по български език и литература. 

Оказа се, че да се издоят 25 животни е по-лесно, отколкото да си в час с правописните норми и литературата. Преди бяха даже 80, разказва майката на Славка. Момичето изкарало малшанс – не стига дистанционното обучение в последните месеци на учебната година, ами претърпяло и операция. Така се стигнало до поправителната сесия.

Славка завършва агроекология в Първомай, но на село едва ли ще намери работа като такъв специалист. Вероятно на първо време ще помага в домашното стопанство.

Общо 397 зрелостници от цялата Пловдивска област се явяват днес на поправителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. Разпределени са в 13 сгради, а в залите се спазва отстояние от поне метър и половина между работните места. Освен документ за допускане и личен документ, този път на входа се изисква маска и показание на термометъра под 37 градуса.

Марияна се явява на матура чак сега, вместо през 1985 г., когато завършила  обувна специалност в тогавашния техникум по облекло. „С детски акъл съм била, сега е друго“, казва тя. В последните години била в чужбина, сега се връща в родината и дипломата ще й трябва, макар в момента да работи в друга област. Дъщеря й не последвала нейния пример и се дипломирала навреме, а вече е и реализирана в професията си.

На тези години е по-трудно да учиш, признава Марияна, на която утре й предстои и втора матура – по биология. И двете държи за първи път.

Ганчо от Селскостопанската гимназия в Садово обаче се провалил на редовната сесия и сега се надява на по-добър резултат по български. С втората матура няма проблем – зачита му се оценката от държавния изпит по професията монтьор. По-лесно е с машините, отколкото с писателите, категоричен е Ганчо. Влезе с надежда да се падне нещо от Христо Ботев. Чел го през лятото, редувайки работа вечер и учебниците денем. В момента младежът работи в Асеновград, но се надява като се дипломира положението да се промени и да си намери работа по своята специалност.

От Калояново, Раковски и Садово пред Автото се събраха и трима скъсани майстори по тапицерство от Дървото.

Щом часовникът започна да клони към 7,30 часа, охраната подкани жена да влиза в изпитните зали. Оказа се обаче, че е майка, която носи документа за допускане  на сина си. Окъснелият зрелостник пристигна с чаша кафе между зъбите и помоли гарда да подържи, докато си извади маската.

„Тука ли е за матурата, мой човек?“, обърна се свойски към охранителя и друг зрелостник със златно кръстче на лявото ухо, който едва смогна да влезе, преди да затворят вратите.

Общо 763-ма души от областта са заявили участие в поправителната сесия на матурите и поправките на държавните изпити по професия. В цялата страна са 8661, като на български днес се явяват 5466.

Изпитният вариант бе изтеглен в МОН от журналиста от в. „Аз Буки“ Стоян Стоянов, а изпитът започна в 8 часа. 

Снимки: Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?