Следвайте ни

Всяко четвърто дете е жертва на онлайн тормоз

Педофилите вече „обработват” за 7 минути, специалисти съветват как да се противодейства в 4 стъпки

viber icon

Средното време, за което педофил „обработва” в социалните мрежи едно дете, за да получи негова гола снимка, вече е около 7 минути. Преди 7 г. беше няколко седмици. Времето сега е много скъсено, тъй като децата вече са масово в социалните мрежи. И  ако не успее за кратко да привлече някого, педофилът преминала към следващата набелязана потенциална жертва.  Затова е изключително важно родителите да научат детето да се съмнява при всяка покана за приятелство кой точно стои отсреща и да владее конкретни стъпки, за да провери дали афишираната самоличност е истинската.

Родители минаха бърз тренинг в овладяването им през уикенда под напътствията на  Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет. Той води в Пловдив „Родителска среща” на тема  „Деца, смартфони и смартродители” – съвместна инициатива на Асоциация „Родители”, Националния център за безопасен интернет и „Теленор”.

Да не попаднат децата им в капана на педофили се оказа и основният страх на родителите, които дойдоха на срещата. Елица Павлова има дете на 2 г. и 10-годишен син. Момчето още няма мобилен телефон, а маминия у дома ползва за електронни игри. В класа също има споразумение да не се ползват джиесеми.  На семейна приятелка с първокласник, за когото също важат същите правила, обаче скоро се случило в междучасието детето да гледа клипове с неприлично съдържание на телефона на по-голямо дете от училището. Безпокои ме липсата на информация и, ако детето ми попадне в капан, дали би споделило с мен, призна майката.

„Педофилът вече не е чичко с потник на 40 г., възрастта падна много – до 22 г. и обикновено това е мъж, който може да е семеен с деца, на добре платена работа и с много добро име сред съседите. Той развива психологически усет и умения как да си изгради този имидж, които 5 висши образования не могат да дадат”, предупреди Георги Апостолов. И посъветва като превенция родителят да знае паролата на децата под 10 години. Четирите стъпки да се провери дали отсреща стои реален човек или измислена самоличност, са: да се проверят името и снимката в Гугъл, да се пусне мейлът в търсачка – за да се види във връзка с какво съдържание излизат те, както и да се зададе контролен въпрос, на който детето знае отговора.

Често поканите за приятелство в социалните мрежи се приемат автоматично без никаква проверка, дори от възрастните. Така се стига до това в един профил на педофил да има средно между 2700 и 7000 деца, посочи Георги Апостолов. Опитите на човек със задни мисли могат да бъдат пресечени, ако детето се научи да следва няколко прости стъпки. Важно е да не приема прехвърляне на разговора в Скайп или Вайбър, защото там контролът е по-малък, може да се трие, не остава следа от комуникацията, и има възможност веднага да се включи видео. Въпрос „Имаш ли камера?” също трябва да светне лампа в съзнанието на детето. Ако то не задейства тези защитни бариери, много бързо се преминава към темата за секс, от която децата вече не изпитват притеснения, предупреди Апостолов.

Ако родителят разбере, че тече такава комуникация, не бива да заема мястото на детето и да влиза в разправия с човека от другата страна, защото той ще прекъсне връзката и ще изтрие следите. Правилното поведение е да се прекрати общуването на детето и да се подаде сигнал  - в ГДБОП, в НЦБИ, на линия 124 123 или на safenet.bg.

Организаторите на „родителската среща” посъветваха семействата да не разчитат изцяло на програмите за родителски контрол, защото в един момент децата се научават да заобикалят ограниченията. Не върши работа и „шпионажът” с измислен профил, защото това също рано или късно се разкрива и тогава рухва доверието, а е най-важно именно то да бъде изградено – за да сподели детето с майката или бащата, ако някой го притеснява в мрежата.

В момента онлайн тормозът е най-популярната разновидност на психическия тормоз за детето в училище. За разлика от другите, той е 24 часа и остава невидим, но злепоставя в много по-широк кръг и затова причинява по-тежка травма у детето. Най-масовата практика е съученици да  създават групови чатове във Вайбър или Фейсбук „Еди кой си е гей” или „Еди кой си е смотан”, даде пример Ралица Михайлова, психолог от Асоциация „Родители”. Правят се също фалшиви профили, в които се постват злепоставящи снимки. За всички е ясно, че това са колажи, но въпреки това се постига унижение и злепоставяне.

Изследване показва, че всяко четвърто дете у нас на възраст от 9 до 17 г. вече е било жертва на онлайн тормоз, а между 18 и 20 на сто от тийнейджърите са го упражнявали, посочи Георги Апостолов. На практика всички на тази възраст са въвлечени по някакъв начин, защото виждат съдържанието, което се разпространява.

При сигнал на горещата линия на Асоциация „Родители” 124 123, която таксува по 15 ст. на разговор, консултантите там съдействат за свалянето му от социалните мрежи и предлагат психологически подкрепа.

Още за опасностите, колко деца вече са засегнати от онлайн тормоз и секстинг, как родителят да гради доверие и да възпита критично отношение към информацията в нета, съвети на специалисти в алгоритми с по 4 стъпки – очаквайте в приложение „Образование” на в. „Марица”

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?