Следвайте ни

Всяка сряда – онлайн концерт на ученици от СУ „Любен Каравелов“ в Ютуб

Записите се правят в студиото на школото, инициативата стартира с „Излел е Дельо хайдутин“

viber icon

Пловдивско училище започва поредица от онлайн концерти „Пазители на фолклора“. Всяка сряда СУ „Любен Каравелов“ ще предлага в канала си в Ютуб концертен плейлист, който ще бъде споделен и на страницата на училището във Фейсбук. Музикалните предложения са изпълнения на учениците, а записите са направени професионално в звукозаписното студио на школото.

Началото бе поставено днес с емблематичната народна песен „ Излел е Дельо хайдутин“, изпълнена от Кристияна Генчева и Даниел Йотов. 

"Чрез инициативата от една страна ще дадем възможност българският фолклор да влезе във всеки дом. Той е помогнал българинът да се опази във времена на тежки изпитания, включително през годините на робство. Ще разбие потока от лоши новини и ще даде кураж и надежда сега, когато е натрупан толкова стрес заради пандемията от коронавирус“, казва директорката на СУ „Любен Каравелов“ Славка Щерева.

От друга страна ежеседмичните концерти във виртуалното пространство ще са възможност за изява на учениците във време, когато не могат да излязат на сцена пред публика на живо.

 Ще поддържаме хъса им да работят от къщи и да се подготвят за тези записи, допълни Щерева. Тя обаче е категорична, че целта не е да се покаже ефекта от работата онлайн с компромис на качеството. Напротив, всички изпълнения се записват в специално оборудваното студио на училището. Ремонтът там още не е приключил изцяло, затова то все още не е в пълния си блясък, но апарутарата се ползва за добро качество на записите.

За да се спазват противоепидемичните мерки, певците и музикантите ходят на място поединично. Залага се основно на солови изпълнения, дуети или на малки групи от изпълнители. Освен фолклор, плейлистът онлайн ще се разнообразява и с поп и джаз.

Всяка седмица музиката ще носи и отделно послание, като по Коледа подборът ще е тематичен

Освен концертите в Ютуб, училището има политика и за периодични онлайн прояви в своята общност, които да вдъхновяват деца и учители. Ще има възможност за състезания, конкурси, викторини.

Опитваме се да мотивираме всички не чрез санкции, а чрез стимули, казва Щерева. Училището направило анализ на обучението в електронна среда от пролетта и отстранило недостатъци. Сега процесът върви по-гладко. А през летните месеци били осигурени и допълнителни устройства, които са раздадени за уроците в електронна среда.

Продължава ремонтът на втората сграда на школото на ул. „Мара Гидик“, предстои изграждане на корпуса с топла връзка до основната база. Надеждите са, че следващата учебна година училището ще ползва пълноценно целия си сграден фонд.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?