71

Всички музеи в общ портал за ученици

В единната платформа децата ще разглеждат тематичните експозиции, докато взимат уроците в класната стая   

 

Единен музеен онлайн комплекс за образование ще даде достъп на учениците до експозиции на различни музеи. Първата версия на платформата, по която се работи от миналата година, вече е готова, като в нея е интегрирана информационна зона за Националния природонаучен музей. Предстои да бъде качено съдържание и за останалите.

Разработката е по програма „Образование с наука“, която МОН ще продължи, като я съгласува с дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това стана ясно на конференция „STEM образование с наука и иновации“.

Програмата стимулира връзката между средното образование и науката. Тя започна през 2019 г. и има за цел ученици от различни възрасти да могат да се докоснат до научните изследвания в БАН, а с помощта на ментори да направят и първите си разработки. Част от тях са свързани със STEM обучението.

Идеята е то да не се ограничава само с изграждане на модерни кабинети и центрове в училищата. А  да се работи за образование, което да свързва математиката, информатиката и природните науки, като изгражда умения, а това знание впоследствие да се превърне в иновации.

По програмата „Образование с наука“ вече са обучени над 100 учители по STEM предмети. „Целта е да стигнем 500“, казва проф. Петър Бойваленков, директор на Института по математика и информатика в БАН. В програмата е включен и модул, който позволява да се изнасят практически уроци по различни теми в музеите. По време на пандемията заниманията са и онлайн.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?