Следвайте ни

ВСИ посреща „Международни дни на полето България 2018“

viber icon

Земеделска наука, образование и бизнес ще си подадат ръка в Пловдив.  От 5 до 7 юни 2018 г. Аграрният университет ще бъде домакин на „Международни дни на полето България 2018“. Проявата е първа по рода си у нас и се провежда в партньорство с Германско земеделско общество DLG International,  дъщерната му фирма „DLG България“ и  IFWexpo Heidelberg GmbH.

Това съобщи ректорът проф. д-р Христина Янчева. По повод предстоящото събитие гости във вуза бяха генералният мениджър на германското изложение Стефан Кресе и д-р Райнхард Росберг - главен специалист в DLG. Учебното заведение е избрано за партньор заради световния си престиж като "ковачница" на квалифицирани аграрни кадри, а страната ни - заради модерното земеделие, което упражнява.

„Международни дни на полето България 2018“ ще се проведат на учебно-опитната и внедрителска база на Аграрния университет на бул."Цариградско шосе". Целта на утвърдената в десетки страни новаторска платформа е да срещне фермери, дистрибутори на семена, торове, продукти за растителна защита и селскостопански машини. Ще бъдат представени на живо най-новите сортове растения, технологии и подобрени методи на култивиране. Ще се извършват демонстрации на селскостопанска техника, ще се представят и най-новите научни открития в областта на земеделието и животновъдството.

Изпълнителният директор на  „DLG България“ Йордан Йорданов обясни, че мини Аграта ще бъде обособена на няколко сектора на обща площ от 150 декара. Върху 48 опитни парцели по 500 квадрата ще има заложени различни сортове и видове култури. Вече са засети пшеница, ечемик, грах, рапица и нахут. Предстои сеитбата на царевица и слънчоглед.  В съседство ще се представя и демонстрира техниката. Следва кампус за продукти и технологии за селското стопанство и животновъдството. Предвидена е зона  за презентации и промоция на банкови продукти, ориентирани към агробизнеса.

Към днешна дата са регистрирани за участие около 50 фирми от България, Турция и Австрия. Интерес са проявили и компании от Франция и Шри Ланка. Входът за посетители ще е безплатен, изискването е само за онлайн или регистрация на място. Очакванията на организаторите са „Международни дни на полето България 2018“ да се посетят от над 5000 души, а проявата да стане традиционна за страната.


Още престижни прояви в Аграрния

На 20 април Аграрният университет в Пловдив ще е домакин на Национална среща на младите фермери в България. На нея ще се излъчи българският участник, който ще представи страната ни на международен форум на младите фермери в Брюксел. От 13 до 15 юни в АУ ще се проведе форумът „Европа 20-30“. Това е единствената изнесена проява в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи ректорът на вуза проф. д-р Христина Янчева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?