Следвайте ни

Всеки пети седмокласник не се справя нито по български, нито по математика

След онлайн обучението успехът на децата на необразовани родители е паднал с 14-16%, а от семействата с висок статус - около 1,5%

viber icon

Всеки пети седмокласник у нас не се справя с материала нито по български език, нито по математика, което го застрашава от отпадане. Ситуацията допълнтително се е влошила след обучението от разстояние заради пандемията, като този режим е задълбочил в по-голяма степен проблемите на ученците от семейства с по-нисък образователен статус.

През тази година в 7. клас например резултатите по български език и литература на децата от необразовани или нискообразовани семейства са паднали с 13,8% в сравнение с 2019 г. При учениците на родители с по-висок образователен статус понижаването е само с 1,5%. По математика спадът е съответно 15,6% и 1,4%. 

Подобно и положението на матурата по български език и литература в 12. клас. Зрелостниците от необразовани семейства показват с 11,1% по-слаби резултати спрямо 2019 г. Постиженията на дванадесетокласниците с родители висшисти намаляват с по-малко от 1% в сравнение с последната година с нормално присъствено обучение. 

Според  анализа на МОН, децата на родители със средно и висше образование се справят поне два пъти по-добре с учебния материал отколкото тези от необразовани семейства. Това е устойчив структурен проблем, но по време на дистанционното обучение ножицата между двете групи се е разтворила още по-широко.  Това чертае тревожна тенденция за задълбочаване на образователните неравенства, влошаване на мотивацията, ангажираността и знанията на голяма част от децата и риск от увеличаване на отпадащите от образователната система. 

На националното външно оценяване по български език и литература в 7. клас през тази година учениците, чиито родители не са посещавали училище, са постигнали едва 25% от средния резултат за страната. Половината от средния брой точки имат децата от семейства с основно образование. На другия полюс са седмокласниците с родители висшисти. Те надхвърлят средния резултат с 29 процентни пункта. Учениците от семейства със средно образование имат резултати около средното равнище. 

Сходна е картината на изпита по математика след 7. клас. Децата на висшистите са показали резултати с 39 процентни пункта над средните, докато учениците с неграмотни родители са постигнали само 38% от средното равнище. Разликата е повече от 3,5 пъти. 

Учениците, получили под 30% от максималния брой точки на националното външно оценяване след 12. клас по български език и литература, са приблизително 21%. На изпита по математика такива са почти половината. Това означава, че всяко пето дете не се справя с материала нито по български език и литература, нито по математика. Това означава риск от отпадане от образователната система.

От подобен порядък са разминаванията в знанията на учениците и в другите класове, които се явяват на НВО и матури. 

При зрелостниците от семействата с най-висок и с най-нисък образователен статус разминаването в знанията по български език и литература е почти 2,5 пъти. Децата на висшистите постигат 118% от средния резултат, а тези на неграмотни родители – едва 48%. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

Пловдивчанини

Пловдивчанини

27.07.2021 | 23:23

А, като гледам и слушам /често/, колко са умни и можещи и най-вече "знаещи", тези дето учат в центъра на града/училището е "Гео Милев/, се срамувам, че в това /някога/ елитно школо сега има ОБЩО около два нормални класа учащи!Кой и защо допуска това!?До кога от общината ще се правят, че не знаят и не виждат!?

Отговори
1 0
мхм

мхм

27.07.2021 | 21:51

Да ми ядете патката, и аз не се справях ама сега съм с кинти и уважавана професия...

Отговори
1 1
Каква ти е професията?

Каква ти е професията?

27.07.2021 | 22:14

И какви са ти кинти те?

Отговори
2 0
Учител

Учител

27.07.2021 | 17:01

Защо не кажете за разлика в резултатите на етносите, ами шикалкавите :деца на вишисти, деца на среднисти и т. Н. Разликата идва от мотивацията на етносите. И тук българското общество е силно фрагментирано. Толерираният от политиците и МОН етнос не ще да учи и да работи за България. Кажете колко пари, наши пари, се наляха в последните години в училищата, където учи етноса. И накрав нищо. Трябва рязка смяна на модела на обучение спрямо не искащите да учат. И санкциите да са за техните родители, които си живеят основно на помощи или с криминални доходи. И с нищо не помагат на бългатското общество. Само потребяват.

Отговори
4 1
ПенаОтНощнатаСмена

ПенаОтНощнатаСмена

28.07.2021 | 10:20

точно така е, стотици милиони се хвърлиха, за да се докаже нещо, което е ясно - от мангала човек не става

Отговори
1 0
цъфнал ГЕРБ

цъфнал ГЕРБ

27.07.2021 | 16:24

Какво ти пука, после за продавачки на пазара, на тикви цигулки и за овчари няма да им трябват!

Отговори
2 3
Златка

Златка

27.07.2021 | 15:38

Такива и за чистачи на обществени тоалетни не стават!

Отговори
7 2
Да,да

Да,да

27.07.2021 | 15:11

С неграмотни родители какво друго да се очаква? Нахални,прости.... Това са сегашните псевдородители. Децата им вървят по техните стъпки. Мислят,че парите и бизнеса са всичко. България ще стане държава с неграмотно, незнаещо и неможещо население. Малкия процент умни и интелигентни деца няма и не са тук!

Отговори
13 1
,,,

,,,

27.07.2021 | 14:44

what a surprise :) :) :)

Отговори
7 1
За чистачи, сервитьори и друг обслужващ персонал по черно море и ските

За чистачи, сервитьори и друг обслужващ персонал по черно море и ските

27.07.2021 | 14:40

НЕ Е нужно кой знае какво образование

Отговори
9 2
Дара

Дара

27.07.2021 | 15:36

Не съм много съгласна. Аз не деля хората на интелектуалния и чиста бачкаторски труд. Няма да ми е приятно ако някой от обслужващия персонал в началото ми говори на "ти", "ма" и все от този род. Но какво искате? Бившия премиер напоследък съвсем се развихри. Такива изрази и на маса не приемам.

Отговори
4 5
Десен

Десен

27.07.2021 | 16:29

Сега, др. ПАКОВА, ЧЕ ОПРАВИ ПЛОВДИВСКОТО ОБЕАЗОВАНИЕ. СЛЕД ШЕКЕРА И СТОЛИПИНОВО ВСИЧКИ ЩЕ УЧАТ В ХАРВАРД. БИВШИЯТ ПРЕМИЕР( И БЪДЕЩ) Е ПРАВ, ТАКЪВ Е МАТЕРИАЛЪТ. И ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ ГО ДОКАЗАХА.

Отговори
11 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?