Следвайте ни

Всеки петък: Школските шефове пращат в РЗИ списък на отсъстващите

Звънят незабавно при повече от двама болни в паралелка, отсъстващи от повече класове или ако се увеличава броят на учителите, които не са на работа

viber icon

Директорите на учебни заведения вече трябва всеки петък до 12 ч.  да съобщават в РЗИ броя на учениците – колко са общо в школото, колко са били на занятия през седмицата и какъв е броят на отсъстващите поради съмнение за COVID-19.

Справките ще се пращат онлайн, като се упоменават училище, телефон и адрес. Целта е да се съставя регулярно актуална картина за процесите в образователната система и евентуално да се предприемат нови мерки спрямо досега разписаните.

И в предписание до кмета от РЗИ изискаха директорите да създадат организация за поименно отчитане на отсъстващи ученици по паралелки и учители, които не са на работа – всички по причини с насоченост коронавирус. Първоначално указанията бяха данните да се съхраняват с в школото и да се пращат при поискване от РЗИ. Сега обаче ще трябва да се докладва в края на всяка седмица.

При повече от двама позитивни в паралелка, при отсъстващи в две и повече паралелки или при завишаване на броя на болни преподаватели школските шефове трябва да звънят в РЗИ, без да чакат да стане петък.

Ако получат информация за ученик или учител с положителна проба, са длъжни да изготвят списък на контактните и да го предоставят на РЗИ.

От здравната инспекция са подготвили и образец за бързо известяване по имейла за съмнителни случаи за COVID-19 в училище. Във формуляра се отбелязват училище, адрес, трите имена на ученика и ЕГН, клас, кога последно е бил на училище, с кого е бил контактен и кои са родителите заедно с техен телефон за връзка.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?