2374
Следвайте ни

Връщат малките ученици в клас срещу тест - при 50% съгласни родители в паралелката

viber icon

Учениците от начален етап от зони със заболеваемост над 500 на 100 000 ще могат да учат присъствено срещу тестване два пъти седмично, като условието е половината от родителите в съответната паралелка да са съгласни да се проведе изследването с антигенни щадящи тестове.

Това обяви министърът на образованието проф. Николай Денков след извънредно заседание на Отрасловия съвет с участието на експерти от МОН, работодателски организации и синдикати. 

Поради организационни причини стартът ще е възможен най-рано на 10 ноември. В сряда децата трябва да са на училище, ако бъдат доставени до понеделник тестовете от дистрибуторите. След сключен договор те имат 3 работни дни за това, уточни проф. Денков.

Социалните пратньори са постигнали споразумение в процеса на тестването на децата да участват и други лица, освен учителите. Това може да са медицински специалисти, родители, медиатори, непедагогически персонал. Всички те трябва да отговарят на изискването за безопасна среда - да имат сертификат за ваксина или преболедуван ковид, или  също да се тестват два пъти седмично. 

Педагогическият и непедагогическият персонал, който обезпечава присъственото обучение в зоните с висока заболеваемост, също трябва да има зелен сертификат или да се тества всяка седмица в понеделник и четвъртък - както и учениците.

Изследването ще се извършва в началото на деняза около 30 минути. В тази връзка ще се наложат промени в графика на учебното време, за да не се "изяжда" първият час. Може да се намалят учебните часове, междучасията или да се вземе друго решение от директора на училището. 

По силата на издадената днес нова заповед на здравния министър превключване изцяло в режим на обучение в електронна среда вече ще става при заболеваемост над 500 на 100 000, а не над 750 на 100 000, както беше до момента. При това положение присъствено в училище ще могат да останат само паралелките от 1. до 4. клас, в които поне 50% от родителите са съгласни децата да се тестват два пъти седмично. Волята им трябва да е оформена писмено.

В случай, че родител не е съгласен детето му да се тества, то ще може да се обучава у дома в електронна среда, като това ще става синхронно или асинхронно - според въмзожностите на училището.

Педагогическите и непедагогическите специалисти, които ще бъдат ангажирани с тестването, ще получават допълнителни средства за двата месеца до края на годината, като размерът предстои да бъде уточнен в анекс към Колективния трудов договор.

С това се изчерпват възможностите ни да осигурим присъствено обучение. Родителите имат право на избор, но без филтър на входа  има опасност от масово заразяване, което не можем да допуснем,

каза проф. Денков.

Той уточни, че тестовете ще се правят в класната стая. Децата ще влизат и ще сядат на местата си. Трябва да са с маски до момента на взимане на пробата. Целта е по този начин да се пазят от заразяване останалите в случай на положителна проба.

Ако тестът се окаже положителен, ще се действа по досегашната процедура - ученикът ще се отделя, ще се телефонира на родител да го прибере, след което той трябва да се свърже с личния лекар. Тестът не е медицинско изследване, което се признава в регистрите на официалната статистика, той е само проверка на входа на училището, направи уговорка проф. Николай Денков. В тази връзка вероятно ще се налага повторно тестване в лаборатория за потвърждаване и карантиниране.

Бързите тестове, които ще се ползват в училищата, са избрани от Министерството на здравеопазването. Те са два, но от един и същи тип. Изискват слюнка в специално контейнерче, от което после се взима проба.

Единствено за децата със специални образователни потребности здравните и образователните власти са се договорили тестването да става у  дома от родител.

Ако детето е отсъствало по някаква причина, ще се тества и в първия ден след завръщането си в клас.

Министърът на образованието потвърди първоначално заявените намерения, ако тестването сработи в начален етап, след това да бъде прилагано като условие за връщане към присъствено обучение и на по-големите ученици от зони с висока заболеваемост.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (17)

COVID?

COVID?

04.11.2021 | 11:10

супер опасен, 6000 на ден заразени, триало се ваксинираме ау, неможем да влезнем в магазина без сертификат. Ама децата да се връ6тъали в у4или6те по 25 в стая, по 300 по коридорите? АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ БЕ? има ли пандемия или НЯМА пандемия? неможе да ме пла6и6 4е вси4и умираме да се ваксинираме и после да ми каже6 вси4ки деца на у4или6те в разгата на пандемията!

Отговори
3 0
333

333

04.11.2021 | 07:56

Денков,единственното спасение е пускане на учениците във "вирусна" ваканция с определен вечерен час за две седмици!Пътя на вируса е ученик-учител,който пък го предава на семейството си,на приятели,познати и се получва страшна геометрична прогресия.Затова-ваканция,едно време беше грипна,сега вирусна!

Отговори
6 2
Вива

Вива

04.11.2021 | 07:36

Учителите няма да клекнат този път пред поредната глупост на МОН! Синдикатите са паразитира организации. Янка Такева и останалите клатикурци да си седят там в дупките, където са се наврели. Професорът Денков да изпрати в училищата учениците да се тестват с плюнките в контейнер чета от безполезната си държавна администрация съставена от хрантутници, които е пуснал от 6 месеца и повече да работят от вкъщи, хоум офис. Те трябва да бъдат съхранени, защото са полезни и важни за образованието, а 90 000 учители, да ходят по дяволите! Свърши тая, Денков, сега ще видиш кон боб яде ли!

Отговори
14 0
Тн Дскгнмпр

Тн Дскгнмпр

03.11.2021 | 22:51

Оставете ни децата на мира не ги тормозете с вашите глупости как не ви е срам ваща наглост край няма

Отговори
14 1
Стойчо

Стойчо

03.11.2021 | 22:32

Призовава ни да се ваксинираме, а преди да е на власт говореше противното - да не са го сменили извънземните

Отговори
13 0
БРАВО НА ВРАЦА

БРАВО НА ВРАЦА

03.11.2021 | 22:08

ЩЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ КОЛКО ВИСОКО МОЖЕ ДА ДОСТИГНЕ СМЪРТНОСТТА ПРИ ЛИПСА НА ВАКСИНАЦИЯ. Враца не беше ли в северозападнала Чалгария? Там не получаваха ли мизерни заплати, навярно щото са неуки, необразовани, прости антиваксарски чалгари?

Отговори
3 1
Всичко ваксинирани говеда

Всичко ваксинирани говеда

03.11.2021 | 21:51

Да си ЕБ@Т МАЙКАТААААААА НИКВА ВАКСИНАЦИЯ . ДА СМЕ МРЕ. ЕТО ВЪВ ВРАЦА ЗАТВОРИЛИ ИМУНИЗАЦИОНЕН ПУНКТ. БРАВО НА ВРАЦА . СКОРО И В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.

Отговори
10 2
баща ти да е.........

баща ти да е.........

03.11.2021 | 22:02

как е ? добре ли е?

Отговори
0 4
ОПРОВЕРГАЙТЕ МЕ СЕГА АНТИВАКСАРИ

ОПРОВЕРГАЙТЕ МЕ СЕГА АНТИВАКСАРИ

03.11.2021 | 21:42

Нещо не се получава с груповия имунитет по света, което доказва теорията ми, че КРУМИД е изкуствено съсдадено бойно отровно вещество и единственото спасение е противоотровата, която засега е само ваксината, понеже няма лекарство

Отговори
1 13
червени

червени

03.11.2021 | 22:34

пишете коментар, а не ми слагайте червени палци

Отговори
0 1
СТОЮ КАЦАТА

СТОЮ КАЦАТА

03.11.2021 | 21:31

Стойчо нещо ми изглежда притеснен - вече не се усмихва, не говори за малкото грипче, агитира за носене на маски и ваксинация, говори за затваряне, а имаше план за действие, сега превърнат във видимо бездействие. Не мога да разбера дали не са свършили хапчетата

Отговори
4 0
Щирлиц

Щирлиц

03.11.2021 | 20:54

Въобще не ви искам допълнителните пари, наврете си ги... където ви е удобно. Няма да ми вменявате несвойствени УСЛУГИ, нито ще ме купите. Много учители ще намерят начин да не се явят на работа.

Отговори
16 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?