46

Връщат децата от втората смяна на училищата с бомбени заплахи в Пловдив

Учебно заведение разбра след няколко часа за предупреждението, имейлът отишъл в папката със спам

Училищните ръководства правят експресна организация, за да бъдат информирани учениците от втора смяна на учебните заведения с бомбена заплаха – да не ходят на училище, защото сградите са затворени и няма да има учебен процес.

Както „Марица“ съобщи,  около 10 часа тази сутрин по електронните пощи на много училища е получена закана за взрив, идентична със съобщенията в другите градове от последните дни.

Сред евакуираните е Хуманитарната гимназия. Освен нейните ученици, в този момент в класните стаи са били и деца от начален етап на ОУ „Княз Александър I“, с което школото дели една сграда. Те са имали занимания от целодневната организация на учебния процес. Спазени са протоколите за действие в такива ситуации, каза  директорката Иванка Василева. Класните ръководители се свързват с родителите, за да приберат учениците. Децата изчакват на двора, на безопасно разстояние, каза още Василева. Същевременно се прави организация да се уведомят всички деца и родителите, че следобед няма да се провеждат занятия.

Междувременно притеснени родители подпалиха телефоните на СУ "Св. Патриарх Евтимий" с въпроси дали там да се ходи на училище втора смяна. Децата от прогимназията няма да учат следобед. Публикувахме току-що съобщение в Школо, каза директорката Валентина  Стоенчева. Там имейлът е получен още в 9,12 часа, но съобщението е отишло в папката със спам. Екипът повторно проверил пощата, след като се разбрало за сигналите в другите училища. Междувременно до края на занятията на първата смяна останали само 15 минути. Децата са били евакуирани. В момента има двама полицаи, които изчакват техни колеги от специализирани служби за проверка на сградата.

ОУ „Д-р Петър Берон“ пък е сред пловдивските училища, които не са получили имейла с предупреждението. След случаите от предишните дни сме разговаряли с децата, за да обясним, че има такъв проблем в страната и не бива да изпадат в паника, обясни директорът Стефан Кичуков. На учениците е разяснено, че ако се случи, ще се действа като при тренировъчните ситуации, с които се проиграват действията при пожар и земетресение. Всяко школо прави 3 такива симулации за учебна година. Разпределили сме и задачите – в случай на тревога кой се обажда в полицията, кой - в Регионалното управление на образованието, кой бие непрестанно звънеца и как се организира извеждането на класовете, каза още Кичуков.

Спокоен е учебният ден и в СУ "Св. Седмочикленици". Следим пощата на стария и на новия имейл на училището, но няма заплаха, каза директорката Денка Генчева. Там не са говорили с децата за възможността да се получи сигнал за бомба, за да не се създава излишно напрежение. Съвсем скоро - на 21 март, имахме учебна евакуация. Ако звънецът бие продължително за тревога, децата знаят какво да правят, каза директорката.

Сред учебните заведения, където няма извънредна ситуация, са също ПГЕЕ и ОУ "Кочо Честеменски".

Оцени новината

Оцени новината
2/5 от 1 оценки
2/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?