Следвайте ни

Връщането в клас - на три вълни по 2 седмици

viber icon

От 4 февруари в училище да се върнат 7., 8. и 12. клас - това намерение на здравните и образователните власти бе потвърдено и на заседание на Отрасловия съвет в МОН днес с участието на работодателите и синдикатите в образованието. Часове преди това за пореден път го заяви и премиерът след среща с министрите.

Въпросителните са по-скоро как ще стане след това редуването, за да не са дълго време едни и същи ученици у дома, както бе  до момента. След 3 часа дебати категорично решение още няма. Схемата, която изглежда най-вероятна засега, е 7., 8. и 12. клас  да останат присъствено 2 седмици, след което да се върнат онлайн, а в класните стаи да влязат 5., 10. и 11. клас.

При следващото завъртане ще е ред на учениците от 6. и 9. клас, като към тях пак ще се присъединят и седмокласниците. Така за тях присъственото обучение ще се случва по-често - защото им предстоят национални външни оценявания.

За да се пристъпи към това обаче, трябва окончателно решение на МЗ. Общата воля е приоритетно да се възстановява нормалният ритъм в образованието и спорта.

На Отрасловия съвет е постигнато и принципно съгласие да се даде възможност на училищните директори да взимат решения за нови превключвания. Идеята е, където няма болни и карантинирани или са по-малко, по-голяма част от учениците да са в класните стаи.

Засега не се приема настояването на Синдикат "Образование" към "Подкрепа" учителската гилдия да бъде изследвана масово с тест за антитела. Много учители обаче сами предприемали такава стъпка, за да са наясно дали са преболедували коронавируса.

Директорите и профсъюзите остават на противоположни позиции относно националните външни оценявания в 4. и 10. клас. Според Съюза на работодателите в системата на народната просвета изпитите  ще са важен ориентир, включително относно обучението в електронна среда. От синдикат "Образование" обаче настояват те да не се провеждат, както бе миналата година. Засега МОН смята да не се съобрази с електронните петиции и препоръката на омбудсмана - изпити ще има, ако епидемичната ситуация позволява. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Ив.

Ив.

25.01.2021 | 23:50

Хайде пак необмислени действия! Никакви смислени аргументи за такива схеми, както и защо всички ученици да не ходят на училище!Във фитнесите и спортните зали са от различни възрасти и без маски!Студентите и те трябва да ходят на лекции и упражнения, най-вече учещите медицина, за да знаят как точно се работи тази сфера, а не да чудят какво е това вирус!

Отговори
3 0
Светлана Топалова

Светлана Топалова

25.01.2021 | 20:33

12 и 7 клас трябва да се върнат постоянно особено в малките градове където са по 13 ученици в клас. Така губят от всичко и матурата става сложна. В клас поне научават нещо а онлай кой слуша кой само се е включил и не е там? Замислял ли сте господин министър. Обрича те децата да не се справят с матурите. Ако не отменете ги.

Отговори
5 2
Нещастие

Нещастие

25.01.2021 | 20:20

Малоум...що не тръгнат 2022 най -добре

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?