Следвайте ни

Започна полуваканцията: Вместо уроци - час по обноски и салата от приказки

viber icon

Със занимания за добрите обноски, подреждане на 10 книги от домашната библиотека по азбучен ред и салата от приказки с елементи на  събиране и изваждане до 20 започна пролетната полуваканция в училищата в Пловдивска област.

Както „Марица“ писа, почивката, която се полагаше на учениците от днес до четвъртък, бе отменена от МОН и в настоящата ситуация ще се сведе само до великденските празници за цялата страна – от 17 до 20 април. Макар дните да са учебни, указанията са за олекотен режим със занимания до 4 часа на ден – за наваксване, консултации или забавни занимания.

За 2. Б клас от пловдивското СУ „Св. Седмочисленици“ денят започна с подкана „Пей и се раздвижи“, за да увлече всички хлапета в танц и да ги развесели. Във 2. В пък използваха момента да поговорят за здравословното хранене и до утре всеки може сам да състави полезно меню.

 В 4. В клас гледаха филм за дивата природа със задача да открият в него животните, които не се отглеждат у дома.

Децата от 4. Б клас пък  пренаредиха книгите в домашната библиотека – но не по цвят на корицата и тематика, а така че първите 10 на рафта да са по азбучен ред на заглавията.

В клипчета за устройството на човешкото тяло четвъртокласници попълваха пъзели и именуваха органите в занимание по „Човекът и природата“. А по „Човекът и обществото“ други си направиха виртуална разходка, опознавайки чудесата на България.

По-сръчните могат да опитат как ще им се получи яйце от хартия с техниката оригами.

А по-големите ще упражняват как се прави презентация, като наблягат на правилата за представяне пред публика – добавяне на звукови ефекти, графични схеми и ефектни визуализации, разказа директорката на школото Денка Генчева.

В Математическата гимназия занятията започнаха в 9 часа с консултации, няма да се провеждат занятията по редовния учебен график. Освен с възможността да се попита за нещо неясно, обичайната седмична програма е заместена със занимания по интереси – активити игри, които развиват логика, съобразителност, асоциации. Работата с облачните технологии позволява всеки да споделя своя екран с другите в реално време – така всички участват и споделят, обясни директорката Веселина Карапеева.

В първомайското СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ част от учителите са се възползвали от възможността да отдъхнат през четирите дни, като вземат платен отпуск. Въпреки това за всички деца е направен график за занимания по 4 часа на ден. Те не са свързани с преподаване на нов материал и упражнения, защото учебното заведение е водило активно дистанционното обучение и няма нужда от наваксване. На мястото на отсъстващите преподаватели в класовете „влизат“ техни колеги, а заниманията сме нарекли най-общо гражданско образование, обясни директорът Чавдар Здравчев.

В начален курс децата се учат на добри обноски. В прогимназията часовете се опират на книга със 100 истории на деца, посмели да бъдат различни. Целта е учениците да се докоснат до вдъхновяващи примери за техни връстници. Гимназистите пък ще използват времето да подобрят уменията си за общуване. Гид в това пътешествие им е Едуард де Боно с книгата си „Как да притежаваме красив ум“.

В седмицата с по-лека учебна програма продължава и работата по великденски проекти в различните класове.

Като Джани Родари

В пловдивското СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ начални учителки „поднесоха“ салата от приказки на първолачета от Монтесори паралелка. Те тъкмо разпознаха историята за житената питка в началото, когато се оказа, че погачата срещнала по пътя си Хитър Петър и той я надхитрил. Решил да я сподели с Пепеляшка, но тогава дошъл Котаракът в чизми и я превърнал в златна колесница. От нея се появила Спящата красавица и препуснала към пещерата на Али Баба.

Каламбурът от любими детски истории е по примера на „Салатите от приказки“ на Джани Родари и неговата „Граматика на фантазията“. А освен да провокира въображението, да отпусне и да разсмее децата, в случая има и математическо подусловие – да се реши „верижка“ от задачи, в която крайният отговор е броят на приказките в „салатата“.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Час по обноски..?!

Час по обноски..?!

13.04.2020 | 15:57

Ще ги забравят, но иначе,, избора,, е добър...!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?