Следвайте ни

Вместо езикова ваканция: Онлайн уроци с учител от чужбина

viber icon

Мерките срещу коронавируса провалиха повечето езикови ваканции това лято. Учебни заведения зад граница, езикови центрове и нашите посредници обаче предлагат алтернатива - онлайн езиков курс дистанционно.

Той не може да замести напълно приключението в Англия, Австрия или Германия, където наред с „развързването на езика“ в местната чуждоезична среда има допълнителни забавлeния в мултинационални групи от връстници и обиколки на забележителности. Но електронното обучение по чуждия език си има и предимства.

Уроците се провеждат от учители, за които даденият език е роден. Това предоставя възможност в пъти по-бързо да се усвои частта „слушане с разбиране“. Така наречените native speakers предават най-точно богатството на даден език и помагат на курсистите почти несъзнателно да усвояват и приложат правилното произношение.

Дистанционен формат премахва териториалните ограничения - всеки има възможност да учи език в различни точки на света, без дори да излиза от къщи.

Много се разчита на изграждане на лично отношение. Някои центрове предлагат предварителни безплатни тестове за определяне на езиковото ниво. Според резултатите се подбират материалите, които се предоставят за свободно ползване по всяко време онлайн.

Някои от организациите добавят още една екстра - профили на преподавателите. Курсистът може да избере измежду тях онзи, който му изглежда най-подходящ.

Осигурена е и гъвкавост. Курсистът има възможност заедно с преподавателя си да определи времето, по което да се провеждат уроците.

Най-големият плюс е по-ниската цена в сравнение със сумата, която ще се дължи при две седмици престой в чужда държава.

В момента се предлагат различни възможности за специализирани курсове. За испанския например разновидностите са: граматика, Spanish life and culture, разговорен испански и произношение, бизнес испански; Dele prep. За немски и френски фокусите са върху комуникация, различни проекти - провеждане на анкета, иконография, изработване на плакат за фестивал, Creating a vision board, Изготвяне на туристическа брошура на родната страна, Test DAF prep.

Английски също може да се учи с повишено внимание в дадена област - Coding, инженерни науки, медицина, лидерство, бизнес и устойчиво развитие, дебати и писане на есе - актуални теми - пандемии, риск за човечеството, подготовка за прием в университети, IELTS/TOEFL prep. и т.н.

Забавен английски онлайн от Великобритания

В момента в Англия е в сила 14-дневна карантина при влизане в страната, което прави невъзможно провеждането на езикови ваканции на място. Очакват се обаче промени в мерките и имаме партньори, които държат офертите с дати през юли и август, казва Васил Първанов, консултант за езикови ваканции в "Интеграл". По-ранните дати, за които пътуванията вече са отменени, се заменят с други. Има практика и връщането на парите да се замени с предоставяне на ваучер за обучение в друго удобно време.

Алтернативата е онлайн обучение, а една от офертите - забавен английски онлайн от Езиков център King'sBruton. Подходящ е за деца от 12 до 17 г. и се провежда в периода 27 юли - 23 август.

Курсът включва 20 учебни часа английски на седмица. Заниманията се водят от преподаватели с опит в работата с международни курсисти. Към часовете по език всеки курсист може да избира допълнителни занимания: готварство, танци, йога, футбол, изкуства.

Часовете се водят онлайн с учители, които дават съвети и насоки в избраната сфера. В края на курса всеки студент може да запише клип с приготвен от него кекс, изпълнение на танц, изготвяне на предмет на изкуството или да демонстрира други умения.

Цената на такова обучение е от порядъка на 600 паунда.

Цените за онлайн обучение по английски са от порядъка средно на 165 паунда за седмица, а аз възрастни - около 150. Има и оферти за 1825 паунда за две седмици, но средната тарифа при такава продължителност, ако към английския се прибавят танци или изкуства, е около 600 паунда.

Курс в конферентна връзка с Германия

Около 610 евро излиза ученици на възраст между 13 до 17 г. да учат онлайн немски.

Продължителността е 2 или 4 седмици през юли с по 10 учебни часа на седемдневка. Курсистите се разделят според възрастта си - 13-15 г. и 15-17 г., в групи от 4 до 7 души. Обучението е през делничните дни в  сутрешна сесия от 10 до 11,30 или от 12 до 13,30 ч. и следобена в периода 15 - 16,30 ч. Курсовете не са подходящи за напълно начинаещи. 

Трябва да има поне 4 записани в група, за да тръгне обучението, което обикновено използва за връзка платформата ZOOM.

Цените за обучение по немски в дигитална среда е около 115-120 евро  за 10 учебни часа на седмица, има и индивидуални оферти - за 40 евро на час.

В Германия и Австрия има и езикови ваканции, които ще се случат на място.

Да побъбриш с Валенсия разговорен испански

Интернешънъл хаус във Валенсия провежда онлайн курсове по разговорен испански на цени 212 евро за седмица с 20 учебни часа. Може да се избира и сред други специфични профили в овладяването на чуждия език. 

"В момента родителите се ориентират в обстановката - казва Васил Първанов. - От една страна, при онлайн курсовете наистина го няма влизането в атмосферата на чуждата страна и култура. Има известно пресищане с обучение в дигитална среда, след като така завършва нашата учебна година. Но в същото време семействата искат смислени занимания на децата през лятото и в последните дни запитванията все повече се увеличават." 

  Coding  и STEM 

Coding онлайн е специално разработен курс за малки деца, които имат интерес към създаването на компютърни програми. 

Преди старта на всеки курсист се изпраща RaspberryPi (компютър с размер на кредитна карта). Интерактивните класове се водят от експертни преподаватели, които научават курсистите как се кодира в Python. В първата седмица  учениците създават иновативно приложение. През втората вземат участие в конкурса AstroPi и създават програма за Международната космическа станция. Семинарите се ръководят от ComputerXplorers. Иска се минимално ниво на владеене на английски В1.

Онлайн курс по програма STEМ пък е подходящ за деца, които искат да се докоснат до наука, технологии, инженерство и математика.

Курсистите получават комплект STEM механика. Забавни, ангажиращи работилници, водени от експертни ръководители, запознават курсистите с важни научни концепции като Нютон закони, те използват практиката за изграждане и откриване на материали. Семинарите се ръководят от инженеринг и ИТ онлайн доставчик на обучение SemesterLearning, които работят с компании, включително Siemens, GE, Amazon, Land RoverJaguar и NHS. Минимално ниво на владеене на английски В1.

Подходящата възраст е от 10 до 13 г., а курсовете се провеждат през юли. Предложението идва от Великобритания, като офертата е за около 700 британски лири.

Чуждият лагер идва у нас

Алтернатива на езиковата ваканция в чужбина е международен американски  лагер у нас - Camp Golden Gate “Празнуваме разнообразието”. Той се фокусира върху разговорния английски, а екипът е от всички краища на света, като преподавателите са американци. Ползва се хотелски комплекс край Камчия

Обучението за двете седмици е разпределено в 40 уч. ч. Занятията са на английски.

Всяка седмица се избира по един допълнителен предмет. Целта на заниманията с актьорско майсторство е детето да развие увереност и да синтезира елементи от театралното изкуство във финална продукция.

Друга възможност е маркетинг/влогинг. Обучаващите се изучават икономическите и маркетингови функции на пазара, включително закупуване, ценообразуване и дистрибуция. Курсът се основава на ядрото на бизнеса и маркетинга, което включва комуникационни умения, икономика, финансов анализ и промоция. Освен това се съсредоточава върху изкуството на vlogging. Студентите  работят в групи за създаване на vlog за популяризиране на продукт или услуга.

Курсът по журналистика запознава с печатни и онлайн медии

 Правото, етиката и историята на журналистиката допълват основните учебни дисциплини: репортаж, писане, редактиране, фотография, реклама, дизайн, управление и работа в екип.

Избралите международни отношения научават за основните движещи сили на международната сцена и как те си взаимодействат.

Може да се избере и ораторство - курс с преживявания, които стимулират познавателни и презентационни умения. Чрез говорене пред публика учениците учат и шлифоват умения, надхвърлящи това, което може да усвоят  в друга среда.

Базата разполага със собствен плаж, с два басейна, боулинг зала, фитнес, игрища за футбол, баскетбол, миниголф, хандбал, волейбол, тенис, бадминтон, плажен волейбол, тенис на маса, студио за изкуства и занаяти, стая за танци.

Програмата за свободно време включва следобедни и вечерни занимания през делничните дни - джип сафари, приключение с пиратски кораби, пейнтбол и картинг. Организират се целодневни и полудневни екскурзии.

Цената е 697 евро за две седмици, ако се плати до 20 юни 

Лагерът ще се проведе от 20 юли до 2 август.

Друга възможност за езикова ваканция у нас са лагерите в Центъра за подготовка на участници в международни състезания и олимпиади в София. Или Z Camp - езиков лагер по британски модел в база край Китен на цена от 820 до 1150 евро според избраните дати. 

 

Летни школи на открито в Пловдив през юли и август


Деца, които остават в града през лятото, могат да се включат във ваканционните занимания в Центъра за подкрепа на личностното развитие-ОДК-Пловдив през юли и август. При това безплатно.

Плановете са повечето от школите да провеждат изнесени занимания на открито. Вместо да учат фотография в ателието, тийнейджърите могат да снимат Стария град или да си устроят пленер за рисуване от натура, даде пример Стоимен Будев от центъра.

Няма ограничения кои деца могат да участват в заниманията- може да са записани в кръжоците през учебната година или пък никога досега да не са посещавали формите там.

Няма да има и официално записване. Единственото условие за включване в групите е родителят да попълни декларация, че няма информация детето му да е болно или да е било контактно със заразени в последните 14 дни.

До две седмици в сайта на организацията ще бъде публикуван график на заниманията. Засега е сигурно, че ще има по волейбол, шахмат, плуване, футбол, аеробика, танци, музика, художествена гимнастика, рисуване, фотография, дизайн и хоби, арттерапия.

В по-голямата си част заниманията ще бъдат преди обяд, но ще има и следобедни

 - когато трябва да се стикова ползване на чужда база като зала „Дунав” или басейн „Младост”.

Актуалните форми и графици ще се казват седмица за седмица, за да могат децата да се включват в крачка според своето свободно време и възможностите на родителите да водят по-малките.

По този начин с едно идване може да се подаде и заявление за посещаване на формите догодина, казва Будев.

Заявленията за това и декларацията за споделената отговорност могат да се попълнят и у дома и да се пратят по имейла. Задължително изискване е обаче да бъдат подписани и след това снимани или сканирани.

След отхлабването на мерките постепенно Центърът за подкрепа на личностното развитие се връща и към присъствена форма на редовните си занимания до края на учебната година. Децата могат да ги посещават със съгласие на родителя, като в групите се спазва отстояние и се събират не повече от 30-40% от учениците. Допускат се най-много 20 деца едновременно. Учителите преминават специален инструктаж, както и курсистите. Преподавателите са длъжни да ползват предпазни маски и шлемове.

Осигурени са дезинфектанти на входовете, преди влизане се мери и температурата. Създадена е организация повърхностите във всяко помещение да се дезинфекцират 10 минути преди започване на заниманието, както и в края на деня. Поне два пъти дневно с препарати се обработват и санитарните възли.

Вече са възстановени отчасти присъствените занимания в групите по дизайн и хоби, гимнастика, аеробика, шах, волейбол, плуване.

Има вариант да се съчетават двете форми - дистанционна и присъствена, тъй като някои родители все още се притесняват от рисковете, каза от Будев. В такива случаи с част от децата се работи на място, а с останалите продължава да се поддържа връзка по имейла.

Стремежът ни е по-скоро не да върнем обратно децата в сградата, а да ги изведем навън, обобщава Стоимен Будев. Дори и за присъствените форми препоръката е при възможност да се провеждат на открито. За целта ще се разпъват шатри в двора на центъра.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?