49

Владиката се трогна от четвъртокласничка, праща й личен дар за Въведение Богородично

В продължение на 2 години Мария Стоимирска работила с техниката плъстене над вълненото пано със семейна сцена

Четвъртокласничка трогна пловдивския митрополит Николай, като пресъздаде от вълна с техниката плъстене сцена на семейство около трапезата. В продължение на 2 години Мария Стоимирска  от ОУ „Димитър Талев“ в Благоевград работила над паното си. С него заслужи специалната награда на владиката в деветото издание на тазгодишния Национален конкурс „Въведение Богородично“, който се проведе в навечерието на утрешния празник, честван още като Ден на християнското семейство.

Вторият личен дар от дядо Николай е за деветокласника Спас Меруджов от клуб към читалище „Виделина“ в Пазарджик. 

Все още не е уточнено какво точно ще им изпрати митрополит Николай. За първи път той проводи личен дар като специална награда в конкурса миналата година – сребърен кръст, който тогава заслужи единайсетокласничка от София със своето есе. В настоящото издание рисунки и приложно изкуство грабнали най-много владиката.

Деветият национален конкурс „Въведение Богородично“ отбеляза рекордно участие – над 500 деца пратиха свои рисунки, икони, есета и стихотворения, разказа Недка Чолакова от Културно-просветния отдел на Пловдивската митрополия. За първи път има участници и от чужбина – деца с български произход от Северна Македония и Молдова.

Темата на литературните творби на учениците до 7. клас бе  „Моята молитва за семейството и родината“. А  по-големите бяха предизвикани с „Петата Божия заповед - актуална за всички времена: „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята“. В рисунките участниците имат пълна свобода.

Ани Паралингова от ателието по иконопис и художник от артакадемията оценявали рисунките в оспорваната надпревара. 

Една от най-вълнуващите детски молитви е за разведени родители – на момиченце от село Андоново. Ученик от пловдивското ОУ „Алеко Константинов“ пък сравнил родителите със съчки в огъня, които поддържат домашното огнище, обичта и сговора в семейството.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?