Следвайте ни

Викторина срещу наркотиците събра ученици СНИМКИ/ВИДЕО

viber icon

Кое е основното психоактивно вещество, съдържащо се в цигарите, от кое растение след преработка се извлича кокаина? И колко вида химични вещества се съдържат в никотиновия дим – бяха само част от въпросите във викторината, която тестваше знанията на учениците за наркотичните вещества. Тя нямаше състезателен характер, но тези които отговореха правилно получаваха подарък. Така най- бързите и начетени ученици се сдобиха със слушалки, колонки и камери за компютър.

По думите на гимназистите децата най-често прибягвали до дрога, заради проблеми в семейството, а дилърите търсели своите жертви навсякъде. Любомира Падурска е само на 16 г., но вече са се опитвали да я вербуват. „Бях с брат ми в парка, дойдоха непознати деца и ни попитаха искате ли да пробвате. Отказахме им, даже се опитах да ги посъветвам, че не трябва да употребяват наркотици“, казва Падурска.

Други като съученика й Николай Дойчинов пък не са получавали предложения, но са били свидетели на такива случки. „Подтикват ги, казват им, че ще им хареса. В района на училището не съм виждал, но на много други места, които се посещават от младите - да“, казва Падурски. „Употребата на дрога може да доведе до забавяне на мозъчните клетки“, добавя Теодора Димитрова.

Подрастващите обикновено употребявали марихуана, казва Даниела Димитрова, която е психолог към Превантивно информационен център – Пловдив. „Едно момиче, което пуши от време на време марихувана, твърдеше, че може да спре, но това е най-коварното, защото всеки си мисли, че няма да стане зависим“, казва Димитрова. По думите й дизайнерската дрога била сред най-опасните, защото не се знае какво точно има в нея. В България има около 730 нови дизайнерски дроги. Психоложката съветва родителите да наблюдават децата си и тяхното поведение, както и по-често да разговарят по темата.

Междувременно най-активните училища в популяризирането на кампанията „За да успеем, първо трябва да повярваме, че можем!” бяха наградени с плакати. „Да кажем съвместно не на наркотиците в края на годината и да започнем в началото на новата с мотото „Заедно за едно ново начало“, призова Живка Йовчева, председател на Общински съвет по наркотични вещества с превантивно-информационен център към Община Пловдив.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?