49

Вижте теста и отговорите от НВО по български език и литература в 4. клас

Министерството на образованието и науката оповести верните отговори на изпитния вариант, по който работиха днес четвъртокласниците на националното външно оценяване по български език и литература. В Пловдивска област то се проведе в 150 училища за общо 5654 деца.

Верните отговори можете да видите ТУК

Четвъртокласниците отговаряха на въпроси за обичта и доверието - на тези ценности беше посветена задачата за четене с разбиране по откъс от детската книжка "Двете кралства. Разкази за гласовете на щастието" от Катя Атнтонова.  За да докажат, че разбират прочетеното, четвъртокласниците решаваха 10 задачи. От тях 4 са с избираем отговор и 6 с кратък свободен отговор. Тези с избираем отговор бяха свързани с героите, сюжета и с езика в художественото произведение. Шест от въпросите към текста изискваха записване на свободен отговор с кратко изречение или с посочване на цитат/пример от текста.

Тестът започна с диктовка.Чрез нея се проверява прилагането на изучените в началните класове правописни норми, както и уменията за слушане и писане. Текстът за диктовка е записан на аудиофайл, за да се гарантират еднакви условия за четенето и слушането му от всички ученици.

Езиковите задачи бяха с по три избираеми отговора, единият от които е верен. С тях се проверяват базови компетентности, свързани с приложния характер на езика. 

Последната задача бе с творчески характер. От учениците се изискваше да създадат собствен кратък текст по серия от картини. С помощта на опорни въпроси децата се насочват да пресъздадат действията и емоциите на героите от всяка картинка и да запишат текст, в който изреченията са в логическа връзка, а интерпретацията да показва умения за мислене и за уместна употреба на езикови средства. 

Резултатите на четвъртокласниците ще бъдат обявени до 9 юни.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

29.05.2023 | 18:38

Успех Ученици

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?