Следвайте ни

Вижте новата ботаническа градина в Аграрния СНИМКИ

viber icon

Истинска джунгла от тропични и субтропични растения ще избуи скоро в новия учебен корпус на Аграрния университет – между двете му крила, които наподобяват разтворена книга.  В ботаническата градина има палми, банани, растения от основни семейства в ботаниката и чрез тях нагледно ще се допълва обучението на студентите от направленията „Растителна защита” и „Растениевъдство”, за които е новият корпус. Той бе открит днес от министъра на образованието Красимир Вълчев, след като в последните 30 месеца в него бяха инвестирани 3,5 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж”.  Пред новата сграда, която е първото изцяло новопостроено здание в кампуса от 50-те години на миналия век насам, вече цъфтят 6 японски вишни. Само допреди две години на това място имаше стари бараки, правени още през 1958 г., припомни ректорът на вуза проф. Христина Янчева. И подчерта, че вузът запазва традициите, но и постоянно се модирнизира.

Сградата-книга е непосредствено до опитното поле, за да се обвърже теорията с практическото обучение. Има модерни зали по различни науки – от ботаника до химия. Всяка от тях разполага отделен кабинет за преподавателя. На разположение на студентите от двете направления, по които той е национален лидер според Рейтинговата система на вузовете в България, са още лекционни зали и интерактивни зали за презентации семинарии, предприемачество и иновации в растениевъдството и агробизнеса. В направленията „Растителна защита” и „Растениевъдство” се обучават 2/3 от студентите в АУ.

Новият газифициран корпус е с енергийна ефективност клас „B”.Соларни панели на покрива осигуряват топла вода, а дестилирана се подава до всички лаборатории.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?