Следвайте ни

Ветеринари и юристи напират да стават учители

viber icon

След увеличенията на заплатите в образованието през последните години и сътресенията на пазара на труда учителската професия е все по-желана. Въпреки наплива към нея обаче, все по-трудно се намират подготвени и мотивирани преподаватели. Отхвърлените твърдят, че конкурсите се обявяват формално и в крайна сметка се назначават „свои“. Директорите пък са вдигнали ръце, че се явяват кандидати с все повече дипломи и квалификации, които обаче не могат да се справят в реалната среда в класната стая или групата в детската градина.

 

Тази година в регистъра на Регионалното управление на образованието, където се обявят свободните позиции, има два пъти по-малко места. Търсят се около 150 човека за различни позиции в училища и детски градини - от учители до треньор по борба и възпитател в общежитие. В предишни години вакантните бройки през лятото достигаха и надхвърляха 300. Почти няма предлагане в училищата в Пловдив, където са обявени единични бройки на пенсионирани учители, излезли в майчинство или напуснали. На повечето места конкурсите вече са минали и те са заети. Повече са и по-трудно се попълват  в малките населени места. Там са основно за лекторски часове по учебни дисциплини, за които в училище с малко класове не може да се запълни норматив за работа на щат. По тази причина там заплащането е по-ниско, пътува се и текучеството е голямо, а директорите имат затруднения за задържат педагози.

 Докато местата намаляват двойно, почти двойно се увеличават кандидатите

Причината е трайната политика в последните години за подобряване на статута на учителя у нас, за което имаше и политическа воля от предишното управление, и поредица стъпки за повишаване на възнагражденията. В резултат на това в момента системата на образованието предлага стартова основна заплата 1260 лева  за учители, логопеди, хореографи  в училище. Старшите учители и възпитатели вземат минимум по 1300 лв., а най-опитните, които са главни учители - поне 1350 лв. Заплатата на зам.-директора стигна долна граница от 1420 лв., на директора тръгва от 1535 лв. нагоре. Има и допълнителни средства при работа по проекти, с изоставащи ученици, за консумативи и консултации в режим на обучение от разстояние в електронна среда, дори по 12 лева на час при допълнителна работа с родителите.

Това е стимул все повече млади хора да влизат в професията, като педагогическите специалности са сред най-предпочитаните на входа на висшето образование. В тазгодишната приемна кампания на Пловдивския университет например специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“ в задочна форма на обучение бе на второ място сред най-търсените по първо желание след правото - 534-ма се бореха за 50 бройки. Местата се попълниха още на ранен етап.

Първолаче и учителка в онлайн празник на буквите по време на първия локдаун - новата ситуация вече изисква от педагога и отлично да борави с технологиите

В същото време обратен завой към професията правят и хора, които имат диплома, но не са практикували, или пък са записали магистратура, за да могат да влязат в училище.

В резултат на това директорите привидно имат голям избор. В Хуманитарната гимназия например се наложило  да провеждат интервюта в два дни за едно място за учител по английски, защото се явили 41 кандидати. По история избирали сред 22-ма, средно по 15 подали документи за другите две места - за преподавател по география и по български език и литература. Сред тях, освен колеги от други училища, се оказали преводачи от издателства и кандидати с докторски степени от Пловдивския и Софийския университет.

Колко обаче помага това в клас да влезе подготвен педагог?

Изобщо не помага, е краткият отговор на дългогодишна директорка, която периодично търси кадри, а в момента има място за учител и помощник- възпитател в детска градина. Категорична е, че от година на година се намират все по-трудно добри педагози.

От учителското място сега се поинтересували две жени с юридическо образование, които минали магистратура по педагогика в ПУ. Дошла и кандидатка от ветеринарна клиника с диплома за ветеринарна медицина и също с магистратура, която й дава педагогическа правоспособност. Категорично твърдели, че ще се справят с децата.

„Когато не са били в кухнята, смятат, че е лесно и че е напълно по силите им, като те самите са майки. Истината обаче е друга и работата в учебно заведение не е като да обгрижваш своите деца.

 Идват с много квалификации и с нула практически умения

Правим компромис, назначаваме ги с идеята, че са млади хора и ще се развиват. При първата трудност обаче те се отказват“, обобщава директорката.

Впечатлението й е, че по конкурсите се въртят едни и същи кандидати, които са отхвърляни или сами са напускали по различни причини - не са ги харесали или те не са устояли на предизвикателствата и са избрали по-лесния начин, като напуснат ситуацията.

Началната учителка от ОУ “Алеко Константинов” Йорданка Иванова

Другата преобладаваща група е на току-що завършили университета. Те

 започват силно мотивирани и окапват до една година,

защото учителската професия вече вдига много високо летвата. Изисква се владеене на интерактивни методи, използване на технологиите, работа в полето на приобщаващото образование с деца в риск и със СОП. Основната трудност е овладяването на дисциплината, без което е невъзможен учебен процес. Немалко предизвикателство са и родителите с техните ценности и модели на възпитание, които често са в челен сблъсък с това, на което държи училището.

Причината да се откажат бързо най-често е, че младите нямат представа каква всъщност е работата, казва директорката. Нейната детска градина е базова за студенти от ПУ и по време на практически занятия се е сблъсквала със синдрома „Уча го, но няма да го работя“. Дори в нейния екип има жена, която е с диплома от биологическа специалност, но не желае да работи това, завършила за логопед, но като й предложили  позиция, пак отказала. Отговорът бил, че предпочита да се заеме с докторантура. „Съблазнява ги високата заплата и сигурността, но мотивацията е сбъркана“, казва директорката.

Средната възраст падна от 53 на 49 г.

Опитите на повече хора да влязат в учителската професия може и да не подобряват качеството на обучение, но започват полека да свалят средната възраст на учителя в статистиката. През приключилата вече учебна година тя е стигнала 49 г. от 53 г. преди няколко години. МОН и синдикатите обясняват това именно с по-големия интерес към професията, след като учителската заплата се е увеличила с 400% от 2009 г., когато е била 450 лв., до 1750 лв. през 2021 г., което е повече от средната за страната.

Въпреки това, по данни на НСИ към април 2021 г. в общообразователните училища у нас, където работят общо 55 554 човека, е най-голям делът на заетите на възраст 50-54 г. - 10 331, и 55-59 г. - 10 066.

Ето разпределението по възраст:

Под 25 г. - 790

25-99 г. . 2873

30-34 г. - 3891

35-39 г. - 4312

40-44 г. - 6871

45-49 г. - 9006

50-54 г.  - 10 331

55-59 г. - 10 066

Над 60 г. - 7414

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

ПОНКО

ПОНКО

14.08.2021 | 17:17

ВЪВ ВСИЧКИ ПРОФЕСИИ Е ТАКА, ИМА ОТЛИЧНИ СПЕЦИАЛИСТИ ИМА И НЕКАДЪРНИЦИ. САМО НЕ ЗНАМ КАК ТОЧНО СИ ИЗЧИСЛИЛ ПРОЦЕНТНОТО СЪОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ДВЕТЕ ГРУПИ ПРИ УЧИТЕЛИТЕ .

Отговори
0 0
Бъдещ учител

Бъдещ учител

13.08.2021 | 18:37

За заплатата на учителите не ви се говори. Друго ми направи впечатление. Искат учители, но видиш ли учителите нямали стаж и опит. Е обяснете ми как един току що завършил да го придобие този стаж и опит ? Мога също да споделя че теорията, която учат студентите почти не им трябва в бъдещата практика. И сега въпроса. Какво ли трябва да се промени за да могат новите кадри да работят това за което са учили?

Отговори
2 0
Настоящ учител

Настоящ учител

15.08.2021 | 20:49

Като за начало научете пунктуационните правила.

Отговори
0 0
Юлия

Юлия

13.08.2021 | 16:23

Авторът на статията е с много интересен възглед за висока заплата - колосалните суми от 1200 до 1500 БРУТО. Добавката за интернет по време на дистанционно обучение е към 20 лв месечно... Учител съм с София, и то в училище с много ученици и всички възможни добавки, така че говоря от личен опит! Сериозно ли тези суми ги считате за ВИСОКИ???

Отговори
11 4
Измамници сте

Измамници сте

14.08.2021 | 01:31

И как удобно пропускате добавката за професионален опит, която при Вас е 1 % на година, в резултат 50 г. учител в провинцията е с 2200 лв.брутна заплата, и това е декларирано пред НАП!

Отговори
6 1
Вива

Вива

13.08.2021 | 11:09

Да се научим да не гледаме в чуждото канче! Който иска да учи за и да стане даскал! Само парите им гледаме! А защо не си видим агресивните, подивели и с улично възпитание наши деца, които тези хора търпят на ръба на нервното изтощение от глупостите които правят всеки ден? Хайде стига, всеки гледа от своята камбанария и все чуждото по-голямо! Добре, че все още има учители, не за заплати, а такива, които да искат да влязат в клас! А работата с децата със специални потребности? Там какъв ужас е, някой дава ли си сметка? Хайде тези които им завиждат на учителите да отидат да работят с децата с аутизъм и умствена изостаналост и да споделят по-късно впечатления с удовлетворянащо кариера развитие!!!

Отговори
37 2
ГРИГОР

ГРИГОР

13.08.2021 | 10:49

ЕДИН ПРИЯТЕЛ УЧИТЕЛ ВЧЕРА МИ СЕ ПОХВАЛИ ЧЕ Е В ОТПУСК 45 ДНИ ДО 15 СЕПТЕМВРИ А НЕ Е СТЪПИЛ В КЛАС ОТ МАРТ МИНАЛАТА ГОДИНА А ЗААПЛАТАТА МУ ДВОЙНА УВЕЛИЧЕНА. УЧИТЕЛ ДА СИ

Отговори
9 24
Колев

Колев

13.08.2021 | 12:45

Няма такъв случай уважаеми.

Отговори
11 2
Така де

Така де

13.08.2021 | 10:36

Бедни учители и грамотни ученици !

Отговори
1 7
Четяща

Четяща

13.08.2021 | 18:17

По-скоро -неграмотните връзкари и ниската летва в оценяването и на учители ,и на ученици доведе до редица аномалии.

Отговори
3 0
Отговор

Отговор

14.08.2021 | 14:16

Явно е назначен от герб и има здрави връзки... Всичките си гласоподаватели ги направиха учители,затова им вдигнаха и заплатите(платен вот)... Другите партии мислят само за себе си и свои близки,докато герб даде работа на всички,но качества и знания-липсват...

Отговори
1 0
Учител- частен, но честен!

Учител- частен, но честен!

13.08.2021 | 10:34

В Пловдив да станеш "учител" се искат връзки, по-големи от тези да станеш министър!! А какви некадърници има не е истина! Една такава е другарката Баракова от МГ-то! Уникално противна и некадърна учителка, пълен абсурд!!!

Отговори
11 1
Колев

Колев

13.08.2021 | 12:43

Баракова не е вече в МГ-то само да споеля.

Отговори
0 2
Учител- частен,но честен

Учител- частен,но честен

13.08.2021 | 17:07

Баракова Е в МГ-то, беше в неплатен две години и през това време излъга около 100 ученика на частните уроци по химия за МУ. Много лъже тая, защо не вземете родителите на излъганите деца да я ошамарите... Пълен бо.клук!

Отговори
2 0
Възмутен

Възмутен

13.08.2021 | 17:38

Баракова Е все още за съжаление в МГ, но се е "отдала" на частни НЕУСПЕШНИ занимания с подготовка на ученици с приемен изпит по химия. Почива на стари ларви. Взима си паричките жената а на среща 3 до 2 най - много 4.

Отговори
4 0
Дана

Дана

13.08.2021 | 10:15

То хубаво им вдигнаха заплатите, но насреща все по-неграмотни ученици. От друга страна се изравниха със заплатите на университетските преподаватели, а това не е редно.

Отговори
8 15
Възмутен

Възмутен

13.08.2021 | 17:32

По думите ви, сте родител на ученик или ученичка. Докато има родители, които държат подобен тон и изказват подобен тип мнения така ще е. За ограмотяването на децата не са виновни само учителите. Вие ги пращате с цел да учат, а след това пътека правите да се оплаквате от строги учители. Възпитанието идва от вкъщи. Децата трябва да бъдат научени на трудови навици, вкъщи. Голяма част се учат вкъщи!

Отговори
7 1
Лора

Лора

13.08.2021 | 10:03

Всички ще ставаме даскали и държавни чиновници, цяла година не стъпваш на работа парите ти постъпват на деня и то с яко увеличение, в частния бизнес си подложен на ковид рестрикции кризи от всякакъв вид и е цяло щастие ако ти платят, Учи мама да не работиш цял ден да си дигаш или клатиш краката

Отговори
7 15
Колев

Колев

13.08.2021 | 12:50

Уважаема Лора. Вие имате ли представа какво е да си учител в днешно време. Ако нямате представа по-добре не коментирайте излишно нещата. За държавните служите ли е друга песента. Няма място за сравнение Учител с Държавен служител. Държавния служител по-голяма степен за "къдърни, можеще и знаеще". И най-вече наш или ваш държавен служител.

Отговори
7 0
ПОНКО

ПОНКО

14.08.2021 | 17:12

ЗАЩО НЕ СТЕ СТАНАЛА ТОГАВА УЧИТЕЛКА. И САМО ДА ОТБЕЛЕЖА- ДОБРИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСОКА КВАЛИФИКАЦИЯ СА ДОСТА ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНИ И В ЧАСТНИЯ СЕКТОР И МНОГО ЧЕСТО СА РАБОТИЛИ ДОРИ И ОТ КЪЩИ, .ЯВНО В НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА ОТ РАБОТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ, А ПРОЯВЯВАТЕ ЗЛОБА И ЗАВИСТ.

Отговори
1 0
Йористи и ветеринари да внимават

Йористи и ветеринари да внимават

13.08.2021 | 09:49

И що ветеринарите да не се пробват То и тъй в България няма уфце свине и друг рогат добитък А в даскалото явно са видели че има Най съ опасявам на уфцете и добитъка да не почнат да преподават велики Йористи като Другарите Каскетоф Скумриоф Барни Ръбъл или Герджикоф Ще стане мазало Ще излизат от даскалото уфце и добитък с Йоридическо образувание а не с Юредическо такова Същото като онова даскало в квартал Симеоново край София Виждате резултата какъв е Плачевен и голям касъплък

Отговори
3 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?