Следвайте ни

Великолепната четворка от Езиковата показа как се лети до Марс

viber icon

Ученичките Ива Илиева, Емилия Великова, Димана Райкова и Антония Милушева измислиха как да хранят 8 астронавти с царско ястие за 800 дни

Четири ученички от ЕГ „Иван Вазов“ създадоха проект за животоподдържаща система за полет до Марс. Той бе представен и награден на фестивала „Малка синя земя”, който се проведе преди две седмици в Природонаучния музей. Ива Илиева, Емилия Великова, Димана Райкова и Антония Милушева започват работа по мисията си преди година. Три от момичетата са в 9. клас, а едното е от 11-и. Проектът им се казва „Животоподдържаща система за мисия до Марс“. Идеята за него дава учителката им по биология Христина Костадинова. 

Пловдивските ученички са убедени, че скоро хората ще започнат да правят дълги космически полети и тогава трябва сами да отглеждат храната и да пречистват въздуха и водата си. Президентът Доналд Тръмп обеща в речта си за 4 юли пред монумента Маунт Ръшмор, че през 2030-а Съединените щати ще направят първия си полет до Марс. Най-простите сметки показват, че и при най-голямо приближение между двете планети той ще продължи поне 6 месеца само в едната посока.

„Хората ще пътуват дълго в Космоса и ще трябва да мислим какви системи ще поддържат живота им стотици дни наред“, обяснява Антония Милушева. Пловдивчанките са разработили проекта си за полет на 8 астронавти за 800 дни. Това ще е средната продължителност на едно отиване и връщане до Червената планета. Най-проста за изпълнение изглежда системата им за пречистване на водата. За нея използват няколко слоя филтри.

Това, което предлагат за ежедневно меню на астронавтите по време на дългия полет, е доста любопитно. „Искаме те да отглеждат на борда на кораба си две експериментални растения - репички и спирулина“, разказа Емилия Великова. Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Ученичките от ЕГ „Иван Вазов“ са изследвали в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление.

Работили са в лабораторията по биология на ПУ „Пасисий Хилендарски“, защото в гимназия „Иван Вазов” няма подходящи условия. Идеята да разработят този проект дава учителката им по биология Христина Костадинова. Момичетата получават пълна подкрепа от нея.

„Изготвихме 7-дневно меню с двете растения. Изчислихме колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват, за да не губят силата си”, казва Ива Илиева.

Четвъртата ученичка - Димана Райкова, предупреждава, че спирулината не е особено вкусна, но ако се приготви както трябва, става деликатес. Сравняването на това водорасло с други хранителни продукти показва, че то е изключителен източник на хранителни вещества и витамини - 3 грама от нея имат по-силен ефект от пет порции плодове или зеленчуци на ден. Хавайската спирулина има най-високо съдържание на хранителни вещества в сравнение с всички други нейни разновидности - 1 грам от нея осигурява 180% повече калций от пълномасленото мляко и 100% повече желязо от спанака.

Три от момичетата са избрали с какво да се занимават. Те искат да продължат да се развиват в областта на медицината. След месец проектът за полета до Марс ще бъде презентиран с конферентна връзка на научна конференция на млади изобретатели в Дания.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пенчо Славейков

Пенчо Славейков

26.10.2020 | 11:25

Невероятно!

Отговори
1 0
Иван Вазов

Иван Вазов

26.10.2020 | 11:24

страхотно! браво!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?