Следвайте ни

Великолепна шесторка от наши отличници - с шанс за национална диплома

viber icon

Шестима пълни отличници, сред които и младежкият омбудсман на Пловдив Николай Николов, са предложени от Регионалното управление на образованието за присъждане на „Национална диплома“ от МОН.

 Всяка година почетното отличие се дава от министъра на образованието  на зрелостници с успех 6.00 на матурите и в дипломата, които са и с изявени способности в областта на науката, технологиите, изкуствата и спорта. Отличието има морална стойност и е признание за високите постижения.

Сред предложените е първенецът на Националната търговска гимназия Николай Николов, който бе избран и за първия младежки омбудсман на Пловдив с мисия да бъде застъпник на младите хора – да получава от тях сигнали и прошения, а после да изисква действия от институциите.

Николай завърши оперативно счетоводство  и стана Мистър ТФ Фест на миналогодишния панаир на тренировъчните ученически компании, където участва и ръководената от него УТФ "Парадайз". Той бе и в отбора, който спечели националното състезание на МОН за най-добра бизнес идея. Със съмишлениците му предложиха производство на еко вилици, ножове, лъжици и кутии от смола, които заменят изцяло пластмасовите, използват се многократно и се разграждат.

Амбицията на Николай е да продължи висшето си образование в икономическа специалност и да награди с магистратура по политология.

Национална диплома се очаква да получи и първенецът на Математическата гимназия Димитър Чакъров. Той постигна максималния сбор от 100 точки и на двете матури – по български и математика.

Тази година Димитър бе сред победителите в националния конкурс „Млади таланти“, заедно със съученика си Йордан Цветков. Разработката им предлага нов поглед към теорията на числата и е подготвена основно по време на 6-седмична лятна школа в Масачузетския технологичен институт миналата година. Там Димитър се представи блестящо и за първи път българин попадна сред най-добрите. Абитуриентът бе сред отличниците на България, наградени в края на 2019 г.  от министъра на образованието Красимир Вълчев, отличен е и със сертификат за дебютен пробив в областта на компютърните технологии от президента Румен Радев. 

Великолепната шесторка на пълните отличници на Пловдив – кандидати за национална диплома допълват Александър Манев от Математическата гимназия, Георги Желязков от Английската и двама възпитаници на ЕГ „Иван Вазов“: Катрин Гъркова и Цветомира Петкова. 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

3gb5g6b56gb56g

3gb5g6b56gb56g

14.07.2020 | 16:50

Деница Сачева не е зам-министър на образованието, от което следва, че цялата Ви информация не е коректна...

Отговори
0 0
Елица Кандева

Елица Кандева

14.07.2020 | 17:34

Към момента, в който е направена снимката от награждаване на победителите в ТФ фест, беше зам.-министър на образованието

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?