1553

Вдъхновен от хан Кубрат: Учител от МГ изработи логото за присъединяване към Еврозоната

24-годишният преподавател в Математическата гимназия в Пловдив Георги Георгиев спечели конкурса за изработване на лого и слоган на кампанията за присъединяване на България към Еврозоната. Неговият проект е предпочетен от журито измежду общо 22 предложения на автори, колективи и фирми, участвали в конкурса на Министерството на финансите, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Логото съдържа изображение на българския трибагреник, вплетен в знака на еврото, а слоганът му „Единството е сила“ е вдъхновен от легендата за хан Кубрат, неговите синове и снопа пръчки.

„Това беше първата идея, която ми дойде. Понякога така се случва“, споделя Георги. „Понякога се редуват идея след идея, докато се спреш на крайното решение, а в други случаи ти идва още от първия път. Така стана и с тази идея. Просто реших, че си заслужава да я реализирам и да участвам в конкурса“, разказва той.

Младият учител преподава „Компютърна графика и дизайн" на дванадесетокласници в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Учениците му са бъдещи програмисти. Занимават се и с уеб дизайн, като основната им задача е писане на код. Заедно с това обаче е необходимо да изградят и визуална култура, на което ги учи Георги.

Самият той се занимава с дизайн и визулна комуникация от повече от 10 години. Завършил е „Рекламна графика“ в Художествената гимназия в Пловдив, където учители по специалността са му Костадин  Отонов и Борис Богданов. Дипломира се в Националната художествена академия със специалност „Плакат и визуална комуникация“ при проф. Николай Младенов, а в момента завършва там и магистратура „Визуална комуникация“ при доц. Ненко Атанасов и проф. Иван Газдов.

Освен на бъдещите програмисти в Математическата гимназия, Георги преподава на деца от детска градина „Кокиче“ в Пловдив. „Там рисувам с деца на предучилищна възраст. При малките деца е добре да се проследява в каква възраст какво точно и как рисуват“, казва Георги. В тази възраст децата се развиват много бързо. За всяка година си има графика какво би трябвало да рисуват, как да възприемат света и цветовете, колко човекоподобно е нещото, което рисуват. „Хубаво това да се следи, защото показва и много неща за здравословно и емоционалното им състояние“, казва младият преподавател.

До седмица ще се дипломира като магистър. След това планира да работи по специалността си, но заедно с това да продължи и да преподава. „Смятам, че още от гимназията ми е дадено много от моите преподаватели и е хубаво това да се връща, а на младите хора, които искат да се занимават дизайн, да им се преподава качествено“, казва Георги Георгиев.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 3 оценки
4/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
tuytu

tuytu

28.01.2024 | 15:08

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички--- https://da.gd/lbio

Отговори
0 2
Каняз от Бога

Каняз от Бога

28.01.2024 | 14:41

Момче младо, да кажеш че Българите са имали ханове е повторение на опашатата лъжа на рАЗИЯтската империя. Няма тито един автор съвременник да е наричал владетелите на Българите така.Лъжат, защото иначе трябва да признаят,че от България 3 неща, които са ги направили народ и империя: 1,Азбуката българина(кирилица).Най - ранните следи за нея са датирани в 921г. в скалните манастири в Североизточна България! 2.Старобългарският, родопски диалект ,който уж бил церковнославянски 3.Християтството от цар Самуил . Вторият Рим е Улпия Сердика.От там императорите Галерий и Константин Велики са управлявали Римската Империя.Истамбул е Третия Рим, по-късно. Все още българските думи в московския са 55%, татарските и тюркските са над 5 000. Руснаците са фанариоти ,не могат да приемат факта, че заради нас са станали хора и ЛЪЖАТ, ЛЪЖАТ.. Българите били тюрки и нямало как да са дали ЕИК на московците.Яко плащат на казионните "български историчари" да повтарят лъжите им, но идва Видовден и ще си го получат.Съкровището на Християнина Кубрат е намерено Полтава, между Киев и Москва, но според московските лъжи трябва да е в Кавказ.Владетелите Българи си забравили езика и заговорили на митичния славянски . В България има Нула/Зеро славянски паметници.Всички са Тракийски След няколко кораба кораба на португалци и испанци, Латинска Америка говори тези езици.В Индия общият, разбираем език е английският. В Москва трябва да приемат факта ,че българският е спокта ,общ език. Иначе претендиращите да са началници на Словесните/грамотни хора), които са получили името си от Траките Гети/готи.А те с мизите са гръбнакът на нашата България.Другото е престъпна ,умишлена лъжа, много им е трудно да кажат Благодарим.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?