Следвайте ни

Вариант: Две надстройки може да разширят Математическата гимназия

Преправяне може да излезе по-скъпо и пак да не се постигне модерна и адекватна среда, опасява се директорката Веселина Карапеева

viber icon

Ако вместо нова сграда Математическата гимназия получи цялата, която сега д​ели с ОУ „Драган Манчов“, ще е нужно преустройство и разширяване. В училището всички са солидарни, че именно за него трябва да се построи нова база. Но проявяват и разбиране, че това е скъпо начинание, а пари няма.

Затова, ако ОУ „Драган Манчов“ се изнесе в нова сграда, трябва да се направи обследване на сегашната и специалистите да се произнесат какво е възможно като дострояване и модернизиране.

Колкото до това от какво има нужда, директорката Веселина Карапеева е категорична - още класни стаи

Сега  МГ ползва 36. А паралелките са 47  и тенденцията е да се увеличават, защото сме единственото училище от този тип в Пловдивска област, казва директорката.

На пръв прочит такова разширяване с допълнително пространство за класни стаи изглежда възможно само с надстрояване на две места  - в крилото над столовата и над бившия музей и учителската стая. Там сградата е само на един етаж.

Недостигът на място за занятия наложи преди години Математическата гимназия да се откаже от музея, експонатите от него са на склад, а залата е дадена за класна стая на ОУ „Драган Манчов“. Ако един ден има достатъчно пространство, ще оформим отново сбирката, зарича се Карапеева.

Квадратурата обаче не е единственият проблем

Още по-голям е даже въпросът доколко базата в момента отговаря на изискванията на средата за модерно и качествено обучение в елитно училище. Физкултурният салон не е според  изискванията за провеждането на игри - волейбол и баскетбол. Спортните площадки вече не отговарят на изискванията в Наредбата за физическата среда. 

Ще са нужни промени и прекрояване на пространството вътре с цел по-голяма функционалност, ако остане училището самичко в сградата. Дали обаче такива трансформации и надстрояване в един момент няма да се окажат по-скъпи, отколкото да се построи ново училище, пита се Карапеева. Още повече че сградата е стара, основните системи не са ремонтирани, откакто е строена.  А при надстрояване ще са нужни нови решения и за електрическата и ВиК инсталацията. 

Както „Марица“ писа, на Математическата гимназия вече й предстои да прекроява и модернизира допълнителния корпус в двора ​- с 300 000 лева, които спечели по националната програма за изграждане на STEM центрове в училищата. По нея предстои окрупняване на помещения и мултифункционални решения там - те ще дават възможност

подвижни стени бързо да променят пространството и да оформят кътове,

като преградите ще може да се ползват и като плоскост за проектиране на изображения. Специална боя ще позволява дори да се пише върху тях като на дъска. Подобен тип класни стаи училището посочи като необходимост  и при евентуалното изработване на нов идеен проект за нова сграда. Нейното изграждане, за което има всеобщ консенсус, се отлага вече 40 г. след отреждането на терен от 33 дека до хотел „SPS“. Търсенето на нужните 10 млн. лева отложи толкова дълго градежа, че проектът остаря и е необходимо да се прави наново, а нужните средства се утроиха. Междувременно се оказа, че и земята е преобразувана в зелена площ.

Парите за STEM​ центъра вече са осигурени, но пак има спънки във връзка с някои неясноти - дали училището ще е възложител на обществените поръчки, или трябва да минат през общината, дали за козметичните реконструкции и обединяване на пространства с премахване на стени трябва да се вземе становище от районното кметство. Питанията са пратени в МОН, отговор още няма, а един месец вече изтече и всичко трябва да приключи до септември догодина. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?