4232

Въпреки отпуснатите пари: Над 40 университета не отвориха врати

Неизпълнение на политики, а не просто пари за възнаграждения е причината Минно-геоложкият университет да се включи в протеста

Ефективен протест на висшите училища. 44 университета не отвориха врати днес. Това се случва, въпреки че правителството отпусна първия транш от обещаните общо близо 80 милиона лева за възнаграждения.
 
Александър Чаначев днес не проведе занятията си със студентите в Минно-геоложкия университет.

„Това, което е най-важно е държавата ситематично да се грижи за образованието, защото то би трябвало да е приоритет“, каза гл. ас. д-р Александър Чаначев, катедра „Обогатяване и рециклиране на суровини“, съобщи bTV.

Неизпълнение на политики, а не просто пари за възнаграждения е причината Минно-геоложкият университет да се включи в протеста.

„Заплатите са функция на политиките, има ситемно недофинансиране в научно-изледователския сектор, в художествено творческата дейност на университетите, в капиталовите разходи. Забележете парадокса - нашите студенти идват от средното образование, където има СТЕМ кабинети и всичко е поредено и се връщат в XIX век в университеите“, каза проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

 През днешния ден учебни занятия не се провеждаха. Не бяха отменени само планираните изпити. В знак на протест преподаватели и служители от Великотърновския университет излязоха пред учебното заведение.

„Не е лошо да си припомнят тези хора, че всъщност, за да заемат тези длъжности, са завършили висше образование, и да си помислят за качеството на това висше образование, което до голяма степен се определя от мотивацията на преподавателите“, посочи проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на Православен богословски факултет - ВТУ.

В протеста не се включиха синдикатите, които решиха да изчакат и да видят дали правителството ще спази поетите ангажименти.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 3 оценки
1/5 от 3 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?