44

Ваня Чернева: Докато класовете са с по 25 ученици, ще трябват допълнителни уроци

Четящите деца са бели лястовици, другите учат като таблица: творба - автор - герои, заяви преподавателят по български език и литература

 

 

- Г-жо Чернева, как преценявате новия формат на матурата по български език и литература, постига ли се намерението на МОН да се мерят умения, а не възпроизвеждане на информация?

- Очаквах, че изпитът ще е лесен, но не очаквах да е чак толкова лесен. Това е обяснимо - всяка двойка на ученик е  камък в градината на образователната система и двойка за тези, които я управляват.

А кой би искал да получава слаби оценки? Приветствам по-големия брой отворени въпроси, защото, когато ученикът трябва собственоръчно да изпише дума, словосъчетание или изречение, той се замисля. Не съм съгласна обаче с тези, които твърдят, че тестовете са за маймунско, бързо и некачествено изпитване. Всичко зависи от това как е замислен, структуриран и изпълнен един тест, с какви цели е създаден. Но ако е сглобен на принципа „чопнато оттук-оттам“, когато в него няма каквато и да е вътрешна логика, работата с този вид изпитен материал се обезсмисля напълно.

Матурата беше по-лесна от очакваното, подготвените са се справили  

Тестът за ДЗИ по БЕЛ в 12. клас тази година не би трябвало да затрудни тези, които са се подготвяли по учебно-изпитните програми, актуални за тази учебна година. Правописният речник скоро не е сменян, новите езикови правила от 2012 г. вече са поулегнали, литературните произведения от 97 паднаха на 27 -ето защо си мисля, че новият изпитен вариант даде възможност на четящите ученици да демонстрират умения за справяне в езиково-литературна среда. И нека не забравяме, че говорим за завършване на средно, а не на специализирано образование.

- Какво затруднява учениците в подготовката за матурите?

- Различно е за учениците от различните училища. Има случаи, когато в часовете се изучава основно литература, в други училища учат предимно български език. Мисля, че е крайно време да се осъзнае, че това са два отделни предмета, и то много различни. Колегията е наясно с този факт, но не и законотворецът. Докато един учител преподава и двата предмета на един и същи клас, подобни междупредметни рокади в часовете са възможни и това не е добре за образователния процес.

В школите ни в ЦПЛР-ОДК-Пловдив идват ученици от всички училища в Пловдив. С колегите от школите ни се срещаме с деца с различните нива на подготвеност, но благодарение на това, че групите са от около 12-15 ученици, можем да работим на различни скорости - да дообучим изоставащите и да провокираме интересите на по-ученолюбивите. В подготовката за изпита препъникамъкът е създаването на текст - било то теза, интерпретативно съчинение или есе. Ако в последните съвсем нови учебни програми по БЕЛ ще се правят някакви промени, те трябва да осигурят повече време в часовете да се работи върху създаване на собствени текстове.

- А за НВО в 7. клас?

- При този изпит няма нищо ново, но има огромен проблем. Днешните седмокласници са випускът, който от 5. клас прекара голяма част от учебните занимания онлайн. Притесненията ми не са свързани с усвояването на знания и придобиването на умения, заложени в програмите за тази възраст. Всичко, преподадено онлайн, се повтаря, наваксва, тренира. Но времето, затворено в режим ученик - електронно устройство, и то в продължение на голяма част през трите учебни години, създаде едни мълчаливи деца, които трудно откъсваме от телефона.

Мисля, че това е основната тема, която трябва да тревожи нас - възрастните, отговорни за развитието на децата. А що се отнася до това кое е най-трудно за седмокласниците, проблемите са идентични с тези на зрелостниците.

 Питат ме какво значи "каляска" и "кочияш" - значи не само те не са чели, а и никой не им е чел приказки  

- Не идват ли те основно от това, че масово не се четат литературните творби?

- Не се четат не само задължителните литературни творби. Не искам да звуча като мрънкащ даскал, но проблемът е, че не се четат книги. Има, разбира се, и четящи млади хора, но те са бели лястовици. Често, докато чакаме групата да се събере, говорим кой какво чете, чете ли изобщо и защо някои не отварят книга. Опитвам се да ги запаля по четенето, да „сваля портретите на писателите от стените“. Децата не различават образите на авторите, които изучават. Те ги учат, както се учи таблица: автор ​- творба, автор - творба…

Преди изпита на 12. клас разбрах, че никой от групата не е прочел „Крадецът на праскови“. Стана ми много болно, че са наизустили сюжета и имената на героите. И тогава като приказка им разказах за истинската любов, която се ражда на снимачната площадка на филма, направен по повестта. Показах им кадри от филма, портрети на героите, говорихме много. При следващата ни среща момичетата бяха прочели повестта, а момчетата бяха гледали филма.

Напоследък си мисля, че вече не съм ходещ правописен речник, както се шегува един колега с мен, а съм ходещ тълковен речник. Понякога не мога да повярвам за смисъла на какви думи ме питат децата. Когато обаче те попитат какво значи "каляска" или "кочияш", разбираш, че това дете не само че не е чело от малко, а и че никой не му е чел приказки. Любовта към книгата се ражда в семейството. После идва училището.

- С какво не успява да се справи то, за да се налага допълнителна подготовка в школи, курсове и частни уроци?

- Докато класовете са по 25-30 деца, ще има необходимост от допълнителна подготовка. Това е първият проблем. Чак когато решим него, идва ред на другите промени, за които много се говори напоследък. Но само се говори, при това на моменти говоренето за промените - в програмите, в началото и края на учебните занимания, звучи като че е предназначено за бабите, събрали се привечер на пейка пред блока.

И защо не? Всеки претендира, че разбира от образование, и шумно изказва мнението си.

- Смятате ли, че частните уроци ще отпаднат постепенно заедно с промяната на изпитните формати, както вече се случва с кандидат-студентите? Промените обезсмислиха например ученето наизуст на учебниците по биология и развити теми, каквато бе системата на много частни учители, които подготвят за Медицинския университет.

 Трябва да се заложи повече време в учебните програми за създаване на собствен текст

- Слава богу, че вече не се изисква това идиотско наизустяване на теми. Вече казах докога според мен ще има нужда от допълнителни занимания по учебните предмети. Не подценявам нито децата, нито колегите. Напротив, твърдо вярвам, че основният фактор в образователния процес е учителят. Но никой не си дава сметка, че това е единствената професия, при която работиш едновременно с 20-30 души. И не просто се изправяш пред тях, а трябва да си винаги готов да застанеш на мястото си, да привлечеш вниманието на децата, да го задържиш, да ги чуеш, разбереш и научиш.

- Паралелното образование не прави ли всъщност лениви и демотивирани учениците в час - защото разчитат, че ще наваксат при частния учител?

- Е, има и такива, но в школите ни идват мотивирани деца, които сами са избрали да научат повече. ЦПЛР-ОДК е уникален с това, че групите ни са създадени от млади хора, доброволно пожелали да могат повече.

- Каква трябва да бъде подготовката в допълнение на училищната, за да има наистина резултат? На какво залагате Вие?

- Работата ни е успешна тогава, когато имаме време да наблюдаваме, да следваме учениците си. Форматът на занимания ни позволява да го правим. Естествено, имаме предварително разработени учебни програми, но какъв е смисълът чиновнически да следвам документа и да преподам Б, когато децата не са разбрали или са забравили А? Заинтересованият учител търси отговори на въпроса как мисли ученикът, защото мислещият човек не затъва в клишета. Познавам колегите си и работата им. Убедена съм, че успехите на децата ни се дължат не само на високия професионализъм на преподавателите, но и на вниманието на учителите ни към всяко едно дете. 

 

Ваня Чернева с ученици от школа "Веди"

 

Четири школи в Центъра за подкрепа на личностното развитие-ОДК-Пловдив предлагат възможност за допълнителни занимания по български език и литература. Приемат се ученици от Пловдив, заниманията са безплатни.

- „Веди“ ​- ръководител: Ваня Чернева, старши учител, хуманитарни и обществени дисциплини - български език и литература 

- „Аз съм грамотен“, ръководител:- Стоимен Будев, старши учител, хуманитарни и обществени дисциплини - български език и литература

- „Езикова култура и арттерапия“, ръководител: Галина Райчева, старши учител, хуманитарни и обществени дисциплини - български език и литература, арттерапия

- Школа по творческо писане „Джани Родари“, ръководител: Елена Левашка, учител, литературно творчество - творческо писане

 

 

Ваня Чернева е старши учител, хуманитарни и обществени дисциплини -български език и литература.  От 10 г. работи в Центъра за подкрепа на личностното развитие-ОДК-Пловдив. Завършила е ПУ „Паисий Хилендарски“. Магистър по българска филология със специализация „Литературознание“ и втора специалност „Театрално-режисьорско изкуство“, квалификация -ръководител на самодеен театрален колектив.

Професионалният й опит в институцията e свързан с подготовката на ученици за успешното им представяне на финалните изпити в различните образователни степени и кандидатстване във ВУЗ. Част е от екипа на кампанията „Грамотни ли сме?“, организирана от Община Пловдив и Общинския детски комплекс-Пловдив, която събира в езикова надпревара хиляди деца от Пловдив. Автор е на идеята за националния литературен конкурс „Приказки от мен за теб“, чието първо издание събра стотина приказки, родени от въображението на деца, родители, баби и дядовци.

"Работата ми като преподавател по български език и литература ми дава възможност да разкрия пред децата тайнствата на езика и магията на литературния текст. Най-силният мотив за моята работа са резултатите, които постигат учениците ми, и фактът, че завършвайки курса на обучение, те вече са по-грамотни и гледат с други очи на литературата и света около себе си", казва Ваня Чернева.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Ния

Ния

06.06.2022 | 14:13

Стига с тези ваши условия, искания,високи заплати, иииии какво Накрая толкова Невежи ученици с тъпите ви програми тестово изпитване,1,2,3,Лотария !

Отговори
2 0
Shhhh

Shhhh

04.06.2022 | 19:30

Всичко е пълна глупост!!!! Има ли значение, дали знам литературните произведения или не? Матура е измислена просто като сито за Софийския университет, а за да е по дребно ситото сега усложняват матурата. Дори да не е така,защо е нужно да помня нещо което тотално не го харесвам? Защо по същата логика не накарам министъра на образованието да чете манга или да изгледа филмите на star wars насила, а? И после да го заплаш, че ще има матура за него и така да го вържа с белезници, А???

Отговори
3 1
десислава

десислава

03.06.2022 | 20:17

не смятам, че проблемът е в броя на учениците. който желае да се образова, спокойно се справя с преподавания в училище материал и малко самостоятелна работа, като четене на книги, например. това, че родители и ученици очакват "частните уроци" да научат децата на необходимото, е просто проява на мързел, незаинтересованост и родителската философия - ще платим и ще научи. тъпо!

Отговори
4 1
Атанасов

Атанасов

02.06.2022 | 16:39

По мое време класовете бях по 40-42 ученика , а за частни уроци никой не беше чувал! Но всички , а имахме и "небългарчета", четяха книги, а редица стихотверения бяха задължителни! И на никой не даваха даром , за "заплащане" не се говореше изобщо, оценки ! НЯМАХМЕ НЕ САМО СМАРТФОНИ ,но в редица къщи нямаше и обикновен телефон ! За сметка на това играехме по улиците, по спортните площадки, по стадионите и т.н. За да кандидатваш във ВУЗ се изискваха да искараш добра или отлична оценка от най- малко два изпита ,като за едно место се "бореха" стотина души! Моля сравнете със сегашната "учебна система"!

Отговори
34 5
Йоцо гледа

Йоцо гледа

03.06.2022 | 05:51

Лъжеш!!! Никъде, никога не е имало толкова ученици!!! Лъжеш!!! Най-много една стая от ония времена поема 36 ученика и то това са редки случаи!!! И за частните уроци лъжеш!!! Винаги ги е имало и винаги ще ги има!!! Има ги по цяла Европа!!! И за ВУЗ-а лъжеш!!! Там се даваха луди пари най-вече на университетски преподаватели, за да те научат как да напишеш това, което се изисква......!!! Сега заради Вълчев и Орешарски куцо, кьораво и сакато е студент!!!

Отговори
2 16
Бивш ученик

Бивш ученик

03.06.2022 | 15:23

Лично аз съм била 42 номер в класа.Учила съм в град Пловдив .И това беше 80-те години

Отговори
18 1
Кривия

Кривия

03.06.2022 | 18:40

Я па тая! Кое тва училище, че аз съм обиколил повече от десет? 42...... Я стига глупости!!! Това са 21 чина! Делено на 3 са по 7 чина един зад друг. Навремето ХЕИ не разрешаваше повече.....как по комунистическо се нарушаваха наредби? Никак!!!

Отговори
0 8
десислава

десислава

03.06.2022 | 20:20

образцов техникум по механотехника, випуск 1985 - 44 човека в А паралелка. има списъци, проверете.

Отговори
8 0
десислава

десислава

03.06.2022 | 20:21

явно Ви е криво :). но, да, учехме по 44-45 човека в клас. за малък се смяташе клас до 35 ученика. :)

Отговори
5 0
Вива

Вива

04.06.2022 | 23:15

Не ви се вярва, но и в Ловеч, Плевен и Търново гимназиални те паралелки бяха по 44-45 ученици. Успяваха да изпитат ученик 2 пъти през срока. Едно контролно и класна работа, това е. За поправка на оценка, трудна работа. Важно беше учениците да разсъждават и взимат активно участие в клас по темата на новия урок. Това беше бонус за представяне. Който беше смотан и заспал, си остана такъв. С кански усилия, ще кандидатства няколко пъти в Университет, накрая в полувиш институт ще стане начален учител.

Отговори
5 0
МДТ

МДТ

02.06.2022 | 14:36

Уважаема г-жа Чернева, като гледам дъската зад Вас в мен възникват много въпроси. Въпроси касаещи нивото на учителите. Калинки с дипломи има навсякъде. Те са продукт на образователната система. Лошо е и това, че те се възпроизвеждат.

Отговори
17 3
МДТ

МДТ

02.06.2022 | 14:30

"Докато класовете са по 25-30 деца, ще има необходимост от допълнителна подготовка." В годините, когато бях ученик бяхме по 34 деца в клас. Не съм ползвал допълнителна подготовка (частни уроци). Това не ми попречи да имам магистърска степен. Очевидно госпожата желае да намери начин да защити работни места за учители и да оправдае качеството на изхода.

Отговори
29 2
Бургас

Бургас

02.06.2022 | 22:31

Госпожо Чернева използвам вашите помагала за подготовка на учениците си.Да,хора които не са от системата не разбират проблемите в обучението по БЕЛ.Адмирации за вашата дейност в ЦПЛР!Докато в нашата атрана сме спецеалисти по всичко ще се чудим на парадокса функционална грамотност.

Отговори
7 1
Йоцо гледа

Йоцо гледа

03.06.2022 | 05:59

Като говориш за магистърска степен е ясно кога е взета!!! Когато всички ги пускат в университета и ги изтикват после навън! Защо ли? ЗАРАДИ ДАНИЕЛ ВЪЛЧЕВ И ОРЕШАРСКИ!!! Забравихте ли седенката? Забравихте ли ДЕЛИГИРАНИТЕ бюджети??? На толкова глави-толкова пари!!! Като за прасета и овце!!! Заедно с червените дървени глави, Костов и гореспоменатите двама политически въшкари, образованието е на този хал!!!

Отговори
8 2
десислава

десислава

03.06.2022 | 20:30

добре, имам 2 "магистърски" степени, едната е от 1990, втората - от 2003-та. съжалявам, но през 1985-та не се влизаше по програми, който желаеше учеше и се подготвяше за изпит без частни уроци. не визирам "ректорските" бройки, те бяха по 3 на година за съответния ВУЗ. не съм от тях. така че, да, смятам, че до голяма степен неграмотността на днешните млади хора се дължи на нежелание да се образоваш и набиването в "канчето", че само частните уроци ще оправят нещата. а не е така.

Отговори
7 0
Даскалов

Даскалов

02.06.2022 | 14:29

Чернева две години децата бяха наказани да не ходят на училище, няма компенсация за това. Искам шапшалите математици и всички от щаба да ги лекуват и оперират медици на онлайн обучение. Българина през вековете е давал мило и драго да си изучи децата, защо сега сами си оставихме децата неграмотни ми е непонятно

Отговори
21 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?