2374

Вълшебството, от което всички се нуждаем, на изпита по български в ПУ

Вълшебството, от което всички се нуждаем, предизвика кандидат-студентите на изпита по български език в Пловдивския университет. Той се провежда след година прекъсване и събра днес в изпитните зали около 780 студенти – с 200 повече, отколкото се явиха по-миналото лято.

Недоволни от резултатите на матурите се опитват да получат по-висока бележка, с която да участват в балообразуването – всеобщото мнение е, че изпитният вариант в университета е по-лек, отколкото на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

С екзотичните им прически от стотици плитки в зелено и лилаво на близначките  от Асеновград Валерия и Виктория повече би им подхождало да се явят на приемния изпит по актьорско майсторство. Но държаха по български език, защото искат да станат учителки. Когато това се случи, ще махнем  плитките и ще бъдем сериозни, зарекоха се момичетата. Педагогиката им е детска мечта и друго не е стояло изобщо на хоризонта до момента, макар че тази година завършили гимназия по хранителни технологии. Имат у дома и добрия пример на майка си Мария – дългогодишна учителка по математика.

„Вълшебството в днешно време е да останеш себе си и да се държиш за доброто в свят, който се опитва да те претопи. Толкова е суров, че иска всички ни да направи циници“, казва Валерия. Сестра й Виктория погледнала в своето есе назад във времето - от раждането до младостта, за да открие искрите на добротата, светлината, любовта и усмивките.

И двете са доволни как са се справили на изпита. Той се състои от 3 задачи. Първата изисква да се препише правилно даден текст, като се отстранят правописните грешки. Второто задание е текст, от който да се отстранят пунктуационни грешки. Третото предизвикателство е да се състави авторски текст.

Гергана от Пазарджик тази година завършила оперативно счетоводство, но се яви на изпита, защото също иска да учи педагогика. Вълшебство за нея е очакването да имаш своя рожба.

Айлин Камберова от Бургас пък го откри в чистотата на самите деца. Завършила е паралелка с френски и английски в родния си град, а нейните учители я вдъхновили да избере тяхната професия.  Заради преподавателя си Тодор Керязов прочела всички произведения от изучавания материал. В историчката г-жа Димова видяла как работата може да бъде удоволствие и мисия, която те кара да влизаш с желание в клас всеки ден. Иска да бъде и като г-жа Патерсън, която й разкрила красотата на аглийския език.

Айлин пробва силите си и в специалност „Българска филология“. Явява се и на изпитите в Софийския и Великотърновския университет. Като излязат резултатите, ще избира между тях и ПУ „Паисий Хилендарски“.

И Мартин пристигна чак от Бургас за изпита по български. Там си има и университет, и море. Но 12 години море омръзва, казва момчето. И опитва да смени пейзажа. Надява се да стане първокурсник по психология или философия. Но малко се смути от женската конкуренция – от 37 кандидат-студенти в залата момчетата били само 3.

На 49 г. Ивелина е от кандидат-студентите, които правят напълно осъзнато крачка към следването. Още на 19 г. влязох в „семейната академия“ и нямах възможност да уча, разказа тя. Днес е държавен служител в редиците на МВР и майка на 30-годишен син, който също е студент в Пловдивския университет. Сбъдва мечта и предизвиква себе си да учи психология.

Боях се за изпита най-вече заради дългото прекъсване в ученето и новия начин на преподаване, сподели Ивелина. Очаквала повече паника по време на теста, отколкото изпитала. Готвила се по изпитни варианти, които са се падали предишни години в ПУ.

Но разчитам основно на добрата езикова култура, която нашето поколение като че ли имаше в по-голяма степен, обясни кандидат-студентката. Колкото до вълшебството – за всеки човек е различно, всеки трябва да си го открие и да намери начин да го сподели. Общи за всички обаче са любовта, съпричастността, състраданието, смята Ивелина.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Факт

Факт

26.06.2022 | 20:01

От година на година образованието в България копае надолу. Доказателство бе са само матурите, а и тези, които ни управляват. Простотията е на показ и се толерира. Свестни те ги считат за луди.Управия няма! Господ да ни е на помощ!

Отговори
5 0
Наистина

Наистина

04.07.2022 | 17:13

* свестните.....

Отговори
1 0
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

26.06.2022 | 19:02

Тия на снимката да не са от афро-еврейсмият прайд? Само перверзни колони могат да лишат косите си от женска красота,превръщайки ги в сноп от дъждовни червеи . Отивам да повърна!

Отговори
3 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

26.06.2022 | 14:15

загубено ПОКОЛЕНИЕ

Отговори
3 0
Паркове и Градини

Паркове и Градини

26.06.2022 | 13:56

После на ТБ Чернишевски, като безработни ще видите, какви вълшебства и метли ще ви се паднат!

Отговори
8 2
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

26.06.2022 | 14:15

БРАВО

Отговори
2 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?